MJEŠTANI GUBAVICE I PIJESAKA "Kraci kriminalne hobotnice su zakucali i na vrata Gradskog vijeća"

Gradska vijećnica Mostar

Mještani naselja Gubavica i Pijesci danas su se ponovno oglasili priopćenjem, a sve zbog problema "uzurpacije državnog zemljišta", kako kažu, a na kojem će se graditi solari. U svom priopćenju oni ističu kako su zbog koncesije izdane tvrtki Europa Solar d.o.o, "kraci kriminalne hobotnice zakucali na vrata Gradskog vijeća" Grada Mostara.

"Već mjesecima mještani naselja Gubavica i Pijesci vode pravnu i svaku drugu borbu protiv nastavka udruženog kriminalnog djelovanja različitih aktera, kako institucija tako i fizičkih osoba na nezakonito prodatom državnom zemljištu na području ova dva naselja, a u cilju dodjele koncesije na Solarnu elektranu za investitora Europa Solar na ovom obuhvatu. Posljednja saznanja iz ovog procesa daju nam za pravo da sumnjamo da se radi o dobro koordiniranim nezakonitim i kriminalnim aktivnostima pojedinaca i institucija u ovom predmetu", navodi se iz Udruženja građana Toprak.

"Naime, dana 29.06.2023 godine je Ministarstvo gospodarstva HNŽ prema Gradu Mostaru poslalo zahtjev za davanje suglasnosti na koncesiju za Solarne elektrane na ovom obuhvatu investitoru Europa Solar u skladu s Člankom 8. Zakona o koncesijama Hercegovačko-neretvanske županije („Službene novine HNŽ“ broj: 1/13, 7/16, 6/18, 9/19 i 1/21).

Već u ovom koraku Ministarstvo gospodarstva HNŽ postupa nezakonito iz razloga neispunjenosti Članka 5., stav (1), alineja f, podalineja 3) “PRAVILNIKA o prijedlogu, dokumentaciji i postupku za dodjelu koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata instalirane snage veće od 23,1 kW” a koji definira da se uz zahtjev za dodjelu koncesija od strane investitora Ministarstvu dostavlja Urbanistička suglasnost za izgradnju energetskog objekta s klauzulom pravomoćnosti", ističu.

"Urbanističke suglasnosti za investitora Europa Solar nisu pravomoćne iz razloga što su mještani naselja Gubavica i Pijesci (njih 15) kao vlasnici/suvlasnici parcela koje graniče s predmetnim obuhvatom uložili žalbe na izdane urbanističke suglasnosti a koje su u fazi rješavanja. Prema tome Ministarstvo gospodarstva HNŽ je nezakonito postupalo prilikom slanja zahtijeva prema Gradu Mostaru odnosno prekršilo je pravilnik koji definira da su pravomoćne urbanističke obavezan dokument", navode.

Dana 04.07.2023 godine Povjerenstvo za koncesije Grada Mostara na osnovu zahtjeva Ministarstva gospodarstva od 29.06.2023 se očituje na sljedeći način:

„Uvidom u dostavljeni predmet članovi Povjerenstva za koncesije Grada Mostara jednoglasno su odlučili da za predmetni zahtjev ne mogu dati pozitivno mišljenje-suglasnost za dodjelu koncesije, odnosno nisu ispunjene zakonske pretpostavke za rješavanje predmeta, obzirom da izdate urbanističke suglasnosti nisu postale pravomoćne, zbog izjavljenih žalbi od strane mještana, vlasnika susjednih parcela.“

"Očitovanje tj zapisnik povjerenstva za koncesije Predsjednik Gradskog vijeća uz popratni akt dana 12.07.2023 dostavlja Ministarstvu gospodarstva HNŽ i na taj način ga obavještava da se ne može dati pozitivno mišljenje tj. suglasnost za dodjelu povjerenstva jer se nisu uopće stekli uvjeti da povjerenstva za koncesije a kasnije i samo Gradsko Vijeće uopće odlučuje u ovom predmetu iz razloga nekompletnosti potrebne dokumentacije a što je povjerenstvo navelo i u svom očitovanju", dodaje se.

"Dana 14.08.2023 godine Ministarstvo gospodarstva HNŽ potpuno zanemarujući raniju obavijest od strane Povjerenstva za koncesije Grada Mostara kao i Predsjednika Gradskog Vijeća ponovno šalje isti zahtjev pod drugim brojem protokola, a s identičnim prilozima uz zahtjev u kojem ponovno nema pravomoćnih urbanističkih suglasnosti.
 
Tek dana 05.09.2023 Stručna služba Gradskog Vijeća tj. tajnik istog, dostavlja ponovljeni zahtjev Ministarstva gospodarstva HNŽ od 14.08.2023 Povjerenstvu za koncesije Grada Mostara", navodi se.

"Pravo pitanje je zašto je tajniku trebalo čitavih 20 dana „držanja u ladici“ da dostavi predmetni spis nadležnom Povjerenstvu odnosno je li to svjesno „igranje na kartu“ proteka vremena od 45 dana. Napominjemo da akt o očitovanju po zahtjevu Ministarstva gospodarstva HNŽ istom mora biti dostavljen u roku od 45 dana u protivnom će se smatrati da je dana suglasnot iz razloga šutnje administracije", dodaju.

"Prema našim saznanjima Povjerenstvo za koncesije Grada Mostara je održalo određeni pripremni sastanak po ovom zahtjevu i pojedini članovi ovog povjerenstva imaju različita (skoro suprotna) mišljenja u odnosu na ranije jednoglasno mišljenje/očitovanje povjerenstva od 04.07.2023."

"O novom terminu održavanja sastanka Povjerenstva za koncesiju nemamo saznanja međutim ono u što opravdano možemo sumnjati je da će pojedini članovi povjerenstva, ukoliko po ponovljenom zahtjevu postupe drugačije u odnosu na svoje očitovanje od 04.07.2023 postati dio grupacije čije postupanje ima elemente nezakonitog djelovanja", ističu.

"Također povjerenstvo treba uzeti u obzir i hitnost jer vrijeme od 45 dana i dalje teče i nema prostora za nikakvim rastezanjima procesa jer danas smo već na 26 dana od dana zaprimanja zahtijeva od strane Ministarstva gospodarstva HNŽ", dodaju.

"Na kraju, sav tijek vezan za dodjelu koncesije za investitora Europa Solar dovodi do jedne ozbiljne sumnje u kriminalne aktivnosti u kompletnom procesu i dodano unosi uznemirenost samih mještana a što može dovesti do neželjenih eskalacije u ponašanju mještana ova dva naselja jer kada nepravda postaje Zakon – otpor postaje obaveza. Mještani sa strepnjom svakodnevno prate kompletan proces i od tijeka istog spremni su poduzimati i radikalnije mjere, a sve s ciljem borbe protiv obespravljenosti i kriminala koji se od 2006. godine veže za ovaj obuhvat državnog zemljišta", navode.

"Stoga pozivamo sve aktere da proces vrate u okvire zakonitosti odnosno da povjerenstvo za koncesije ponovi svoje očitovanje od 04.07.2023 godine i da se isto ponovno dostavi Ministarstvu gospodarstva uz popratni akt kao što je već jednom napravljeno 12.07.2023 po prvom zahtjevu a da pri tome poštuju rok od 45 dana u kojem se mora poslati akt Ministarstvu gospodasrtva HNŽ. Također pozivamo Ministarstvo gospodarstva HNŽ da svoj rad počne temeljiti na zakonima i pravilnicima koji tretiraju/definiraju ovu oblast", stoji u priopćenju Udruženja Toprak, odnosno mještana naselja Gubavice i Pijesaka.