OTVORENA I PRAZNA Zgrada za 200 pacijenata, a u njoj će raditi 36 liječnika. Evo koliko je koštala i kome smo dužni

Pedijatrija SKB Mostar

Dugoiščekivana zgrada Klinike za dječje bolesti SKB u Mostaru otvorena je pompozno pred političarima i visokom delegacijom pred sami Božić. Iako su mnogi očekivali da će otvaranje pedijatrije značiti i korištenje bolničkih kapaciteta kako bi i priličilo riječi 'otvoreno', to se nije dogodilo i pitanje je hoće li uskoro.

Jasno je i da ovakav bolnički kompleks zahtijeva jači angažman kako bi se sve adekvatno prebacilo, a osoblje i pacijenti adaptirali, no ovakvo otvaranje bolnice koja nije spremna za rad ostavlja dojam da je sve napravljeno kako bi ravnatelj Kvesić 'ispeglao' svoj osobni imidž budući da je odavno obećava, a prijelaz u još jednu građevinsku godinu teško bi mu pao ako imamo na umu da će mostarskoj bolnici trebati (nakon 30 godina) novi ravnatelj. Postoje ozbiljne indicije da radi na zaobilaženju zakona kako bi na čelu SKB proveo još jedan mandat.

Povijest izgradnje zgrade pedijatrije u SKB Mostar

Uprava mostarske bolnice 2014. godine donijela je odluku da se krene u izgradnju nove bolnice za dječje bolesti. Prema tim prvim procjenama, ona bi se prostirala na 5000 četvornih metara, ukupna vrijednost inicijalnog projekta procijenjena je na 20 milijuna maraka, a kredit je odobren od Saudijskog fonda. Odobrenje za projekt dali su zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, a saudijski novac je išao i za SKB Mostar na Bijelom Brijegu i za KB 'Safet Mujić' u Južnom logoru.

Pedijatrija SKB Mostar

"Povoljniji kredit sigurno nećemo dobiti. Nudi se grace period od 5, rok otplate od 25 godina, kamata je zanemariva. Ukupni iznos kredita je 30 milijuna maraka, od čega je 20 milijuna za SKB Mostar, a 10 milijuna za RMC "Dr. Safet Mujić" - govorio je tada ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.

Odobrenje federalne Vlade, u priču uključen i Konjic

Nakon što je federalna Vlada odobrila realizaciju kredita iz Saudijske Arabije za zdravstvene institucije u HNŽ-u, otklonjena je posljednja prepreka za početak realizacije projekta izgradnje nove klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar. 

Kvesić i vodstvo bolnice žalili su tada na tromost federalnih institucija jer je federalno ministarstvo financija moralo pisati državnom ministarstvu financija kako bi se potpisao sporazum sa Saudijcima. Visina kredita tada je podignuta na 33 milijuna maraka, odnosno SKB je dobio nova 2 milijuna, a 21 milijun bi otišao na projekte u županijsku bolnicu u Konjicu te KB 'Safet Mujić'.

Dvije hercegovačke građevinske tvrtke u borbi za građenje

Početkom 2020. godine Ante Kvesić je za hercegovina.info potvrdio kako su se za građenje pedijatrije javile samo dvije tvrtke.

„Mi smo prije 10 dana poslali obavijest za dvije tvrtke koje su se prijavile, i obje su prošle u sljedeću fazu. Sad ide faza nadmetanja, gdje će se pojaviti onaj bolji po pitanju cijene i ostalih kriterija. Mali je problem da su se prijavile samo dvije tvrtke, što je meni nevjerojatno, ali je točno tako. Radi se o jakim lokalnim tvrtkama Hering i A3, međutim valjalo bi da je prijava bilo još. Kada je dolazilo izaslanstvo Saudijskog fonda pitao sam hoće li manji broj prijava biti problem, rekli su da neće“, kazao nam je Kvesić.

Pedijatrija SKB Mostar

Inženjeri iz SKB su, prema riječima ravnatelja, procijenili da bi radovi trebali trajati 12-13 mjeseci i da bi u novu zgradu Klinike za dječje bolesti trebali useliti sredinom 2021. godine.

Saudijcima je trebalo objašnjavati zašto radovi kasne, okrivljavala se i Ukrajina

Nakon ruske agresije na Ukrajinu iz SKB su u jednom trenutku tvrdili da ne znaju što je poskupjelo, a što pojeftinilo na građevinskom tržištu. Iako se sredina 2021. spominjala kao optimalni rok završetka izgradnje ove ustanove, debelo se prešlo u 2022. s tim da ni sami kraj te godine nije bio opcija.

"Nećemo moći u rujnu otvoriti Pedijatriju jer već sada imamo nekoliko mjeseci kašnjenja. Samo da dovedemo predstavnike Saudijskog fonda ovdje i pojasnimo im što se događa, trebalo nam je nekoliko tjedana. Dogodila se i tragedija da je čovjek koji je na čelu konzorcija koji gradi novu Pedijatriju iznenada preminuo, tako da je i to imalo svoj odjek na tijek radova. Sada smo oko četiri mjeseca u zaostatku u odnosu na planirane aktivnosti, ali to nam nije toliki problem. Standardi izgradnje jednog ovakvog objekta se moraju poštivati jer će se tu djeca Hercegovine i šire liječiti idućih 50 godina, a možda i više", istaknuo je tada ravnatelj. 

2023. strateška godina

Tako je ravnatelj Kvesić nazvao godinu koja je iz nas, a koja je po njemu puno obećavala. U toj godini je osobno obećao useljenje u zgradu pedijatrije, no i to se nije dogodilo jer zgrada jest bila koliko-toliko useljiva, ali ništa više od toga. Potpuno funkcioniranje Klinike za dječje bolesti u SKB Mostar, prema upućenijima, bi se mogli očekivati do sredine tekuće godine.

Pedijatrija SKB Mostar

Koliko je koštala izgradnja Klinike za dječje bolesti u SKB Mostar?

Prvotni ugovor koji je bio planiran kao dio kreditnog saudijskog zaduženja je iznosio 17 milijuna maraka ako gledamo kredit od 20 milijuna maraka, a od toga je 2-3 milijuna bilo predviđeno za opremu. Saudijci su potom zbog korone i agresije na Ukrajinu, koji su prouzročili rast cijena na tržištu, dozvolili aneks ugovora na dodatnih 20 posto zaduženje.

Pedijatrija SKB Mostar

Pedijatrija SKB Mostar

Dugogodišnji ravnatelje Ante Kvesić u ožujku ove godine je procijenio da su radovi s predviđenih 17 milijuna skočili na 25 milijuna maraka. To su javnosti poznati podaci, a u njegovom društvu predsjedateljica Borjana Krišto je dodala da će ukupni troškovi s opremom biti preko 32 milijuna maraka, što je otprilike blizu cifre od 34 milijuna maraka koji su se prije par mjeseci pojavili u medijima kao zbroj ukupnih troškova.

Pedijatrija SKB Mostar

Pedijatrija SKB Mostar

Dodatni poguranac Vlade HNŽ

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je u listopadu 2023. još jednom objelodanila ono što se vuklo od prošle godine, a to su novi milijuni za SKB Mostar kako bi se nastavila izgradnja iščekivane pedijatrije. Od ukupnih 13 milijuna zaduženja koji su otišli na zdravstvene objekte u Hercegovini, 7 milijuna maraka je otišlo za pedijatriju čime se vlada dodatno zadužila na 12 godina, a osim ovoga već su nositelji 'zdravstvenog' kredita od 32 milijuna maraka.

Pedijatrija SKB Mostar

Pedijatrija SKB Mostar

Otvorenje koje nije otvorenje

21. prosinca 2023. Klinika za dječje bolesti SKB Mostar u kojoj će raditi 36 liječnika i moći primiti 200 pacijenata i službeno je otvorena, iako je još uvijek poluprazna, a u njoj se ne odvijaju nikakve aktivnosti. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.