DRUŠTVO JEDNOG LICA Zakon kaže osam, a Kvesić ravnatelj skoro 30 godina

Ante Kvesić
hercegovina.info

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar je javna zdravstvena ustanova u vlasništvu Federacije BiH i četiri županije zajedno, koja je osnovana i djeluje sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti – uglavnom. Zašto uglavnom? Zato što federalni Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje i kaže da jedna osoba može biti ravnatelj bolnice najduže dva mandata:

Mandat direktora traje četiri godine. Po isteku mandata ista osoba može, temeljem javnog oglasa, ponovno biti imenovana za direktora u istoj zdravstvenoj ustanovi, a najviše za još jedno mandatno razdoblje, piše u članku 67. Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Federaciji. Poput Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Federaciji i statut Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže da “SKB-om rukovodi ravnatelj, ravnatelja imenuje i razrješava Upravno vijeće SKB-a putem javnog natječaja na četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora za još jedno mandatno razdoblje sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti”. Zanimljivo je da je u odnosu na zakon, u Statutu, izbačena riječ "najviše", pa se samo kaže - za još jedno mandatno razdoblje. 

Ante Kvesić

Pitate se onda kako je ravnatelj SKB-a Ante Kvesić umjesto par mandata na čelu SKB-a tri desetljeća. Pa Antiša se dovitlava i devera da izbjegne zakon. Jedan od načina je i promjena naziva zdravstvene ustanove, koja se onda tretira kao nova zdravstvena ustanova, te joj Antiša još dva mandata može biti ravnatelj. Tako je Klinička bolnica Mostar postala sasvim druga Sveučilišna klinička bolnica Mostar, a ostala zapravo uvijek ista, što bi zapjevao Mate Mišo Kovač.

Jedna bolnica, više imena, jedan ravnatelj na putu tom. Razmjerno bi bilo da promijenite supruzi ime, ili joj dodate još jedno, te ju opet stastveno, nakon osam godina oženite pretvarajući se da to nije ona ista što ste s njome već osam godina u braku. Drugi je način da se prije isteka mandata podnese ostavka, te uđe u krug višedesetljetne ravnateljske prakse, mimo zakona i statuta, odnosno zaobilazeći iste. Takva praksa je nezabilježena u drugim bolničkim centrima – do sada. Izvjesno je da bi se ona mogla i prepisivati, ponajprije u Sarajevu, budući da se i prava dama SDA grčevito bori da zadrži ravnateljsku funkciju. 

Ante Kvesić

Ante Kvesić na čelu je bolnice u Mostaru sada već 28 godina. Osvrtao se i govorio na tu temu, uvijek sebi pridodajući manire superjunaka, te dajući izjave da bi 'samo lud čovjek mogao upravljati bolnicom', i našalivši se neslano da je 'samo papa Ivan Pavao II imao duži mandat od njega'.

Zapravo je htio reći da je nezamjenjiv, što nikada nećemo ni znati, jer nam nije ponuđeno bolje od njega. Najviše se istaknuo za koronakrize, po načinu kako mu je prvi slučaj ušao u bolnicu, onda i po načinu kako je reagirao, i povijesnoj tiskovnoj “sazad”, o kojoj je brujala regija. 

Uz bolnicu ima i umrežen 'privatluk' s lijekovima, te je tvrtka njegova sina Blage Natura Pharm uletjela na županijsku listu lijekova, a Belupova Farmavita, kojoj ravnatelj daje natječaje, ustupila Naturi dio posla. Ukoliko bi bolnica mijenjala ponovno naziv, s ciljem zadržavanja istog ravnatelja, ne bi bilo na odmet pridodati Sveučilišna Natura bolnica, da sve ostane u krugu jednih te istih - zadovoljnih. 

Sveučilišna klinička bolnica Mostar broji preko dvije tisuće zaposlenih, među kojima brojni kupuju karte za EU, pa već sada na pojedinim odjelima nema tko očitati nalaze. Nepotizam, kese, mito…, samo su neke od tema koje se nikada nisu otvarale. Čak štoviše, potpuno neobjektivno se u javnosti sagledava ravnatelja, kroz prizmu narodnog junaka koji je spašavao pacijente, zbog čega mu se zažmiruje na vozni park, javne nabave i sve ostalo, taman kao da je posao liječnika i ravnatelja obavljao pro bono. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.