ORGANIZATOR KARAMUJA U BIJEGU Kakanjski policajci pomagali u krađama, otmici i reketarenju

kakanj,karamuja,meta

Akcija policije Zeničko-dobojske županije rezultirala je uhićenjem 16 njihovih kolega koji su službovali u Policijskoj stanici Kakanj. Jedna osoba je izbjegla uhićenje i trenutno je u bijegu. To je Mustafa Karamuja zvani Musa i on slovi kao organizator kriminalnih aktivnosti uhićene grupe, potvrđeno je Žurnalu iz nekoliko policijskih izvora. Karamuja nije policajac nego „kontroverzni biznismen“ i sumnja se da mu je dojavljeno o akciji i za njim je trenutno raspisana potjernica.

„Policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj kriminogenim osobama, dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobivali. Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja“, navedeno je u priopćenju Uprave policije MUP-a ZDK.

kakanj,karamuja,meta

Prema saznanjima Žurnala, krađa uglja samo je jedan detalj „aktivnosti“ Mustafe Muse Karamuje i njegove grupe tijekom kojih su imali svesrdnu pomoć pojedinih policajaca. Tako je polovinom prošle godine ova grupa izvršila upad u kuću jednog kakanjskog gospodarstvenika i odvela ga izvan grada, da bi poslije tražila novac za oslobađanje.

Obitelj je te večeri uzalud zvala kakanjsku policiju očekujući brzu reakciju. Karamuja je ispred otetog gospodarstvenika mobitelom kontaktirao policajce (identitet poznat Žurnalu, nalaze se među uhićenima) kako bi usmjeravao njihovo (ne)djelovanje.

Žurnal je u posjedu video zapisa koji pokazuju svu drskost otmice i reketiranja, jer se grupa predvođena Karamujom sutradan ujutro mirno vratila do kuće prijeteći osvetom u slučaju neplaćanja. Kako nisu dobili novac, nedugo potom zapalili su vikendicu reketirane osobe. Bilo bi logično da je o svemu obaviješten dežurni tužitelj, ali nije. Policijski izvještaj mjesecima je bio skrivan. Zbog interesa istrage i njenog eventualnog okončanja, do daljnjeg ne možemo otkrivati više detalja.

kakanj,karamuja,meta

O korumpiranosti pojedinih kakanjskih policajca govori se već duže vrijeme. Znakovito, akcija privođenja uslijedila je nedugo nakon nedavne smjene policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića, a tu funkciju do daljnjeg obavlja načelnik Sektora uniformirane policije Vahidin Topalović. Topalović je do veljače prošle godine bio šef Policijske stanice Kakanj...