ORGANIZACIJE TVRDE Izrael je koristio bijeli fosfor u neselektivnom ciljanju civilnog stanovništva

Bijeli fosfor

Amnesty International tvrdi kako je prikupio uvjerljive dokaze koji potvrđuju korištenje artiljerijskih granata sa bijelim fosforom od strane izraelske vojske u gusto naseljenim civilnim područjima u Gazi. Mnogi od tih napada mogu se smatrati nezakonitim, jer su neselektivno ciljali civilno stanovništvo.

Istu stvar tvrde i iz organizacije Human rights watch (HRW)

Nakon napada koje su izvršili Hamas i druge naoružane grupe na civile u Izraelu 7. listopada, izraelska vojska je brzinom bez presedana bombardirala Gazu. Video snimke i fotografije, koje je potvrdio laboratorij za dokaze o kriznim situacijama Amnesty Internationala, jasno ukazuju na uporabu municije od bijelog fosfora od strane Izraela.

Sadržaj se učitava...

Bijeli fosfor je zapaljiva supstanca koja se obično koristi za stvaranje guste dimne zavjese ili označavanje ciljeva. Gorjelo je na ekstremno visokim temperaturama kada je izloženo zraku i nastavljalo je gorjeti unutar tkiva. Takvi napadi uzrokuju neizmjeran bol i ozljede koje trajno mijenjaju život i ne mogu se ugasiti vodom.

Dana 9. listopada, izraelske obrambene snage postavile su haubice M109 kalibra 155 mm blizu grada Sderota, koji je prethodno bio meta napada Hamas-a i nalazi se otprilike jedan kilometar od granice između Izraela i Gaze.

Bijeli fosfor

Nekoliko od fotografija koje su provjerene prikazuje artiljerijske granate M825 i M825A1, koje su također identificirane pod kodom D528 Ministarstva obrane SAD-a (DODIC) kao granate sa bijelim fosforom.