OPĆINA POSUŠJE Jednokratne pomoći za novorođeno dijete nema, a evo kojim mjerama se pomaže mladima

Nova osnovna škola Posušje
hercegovina.info

Nastavljamo donositi programe hercegovačkih općina kada su u pitanju mlade obitelji i mladi. Tako smo stigli do Općine Posušje. Za razliku od ostalih općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj, u Posušju nema jednokratne pomoći za novorođeno dijete, odgovorili su za Hercegovina.info iz ureda načelnika.

Kao mjere općine Posušje za pomoć obiteljima i mladima uopće izdvajaju se sljedeće direktne i indirektne mjere. 

Općina subvencionira javni, ali i privatne vrtiće, a osiguran je besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola na području općine Posušje.
    
Za stipendije studenata iz općinskog proračuna izdvaja se 27.000,00 KM. Iznos od 1000 KM dobiva 27 studenata, a jednokratne pomoći studentima daju se sukladno financijskim mogućnostima. Za razne poticaje mladima izdvaja se 5.000,00 KM, a sukladno potrebama tržišta, Općina Posušje pobrinula se i za uvođenje novih zanimanja u srednjem obrazovanju     
    
Subvencioniraju se i razne sportskih udruge, preko Sportskog saveza općine Posušje u kojima svakodnevno treniraju stotine djece i mladih. Općina sufinancira Fond za stipendije Turnira stokilaša u iznosu 3000,00 KM.
    
Osigurano je oslobađanje od plaćanja općinskih upravnih pristojbi za izdavanje odobrenja za obavljanje obrta i srodne djelatnosti i upisa u Obrtni registar, kao i sve druge pristojbe u svezi otvaranja obrta i djelatnosti srodnih obrtu,
    
Za poticajne mjere poduzetništvu općine Posušje izdvaja se 20.000,00 KM godišnje i to za: sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up–ova) – do 500,00 KM za fizičke osobe, odnosno do 1.000,00 KM za pravne osobe.
    
Općina Posušje također potporu daje očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost do 500,00 KM, ali i ženama poduzetnicama u iznosu do 550,00 KM za fizičke osobe, odnosno 1,100,00 za pravne osobe.

Kako nam kažu iz ureda načelnika Ante Begića, ne žele se zaustaviti na navedenim mjerama, nego sukladno financijskim mogućnostima, planiraju uvođenje novih poticajnih mjera o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.