OPASNOST INTERNETA Djeca u Mostaru i Ljubuškom legnu na pločnik i čekaju automobil, igrice sa striptizetama i perverzijama

TikTok, izazov, djeca, internet, vijesti
Ilustracija

Da internet sa sobom nosi brojne rizike i opasnosti po djecu, dobro je poznato. Pojavom društvenih mreža i brojnih aplikacija, kroz razne izazove, dovodi se u opasnost njihova sigurnost, zdravlje pa i život. Nerijetko smo svjedoci vijesti u medijima kako je netko od mladih stradao pokušavajući izvesti riskantan selfie ili pak nek izazov, a sve zbog nekoliko lajkova na spomenutim mrežama.

Jedan od takvih izazova je onaj u kojem djeca legnu na sam pločnik, čekaju automobil te se izmiču u posljednji trenutak.

Prva varijanta izazova je da automobil staje pred pješačkim prijelazom jer mu je na semaforu crveno. Za pješake je zeleno svjetlo, a tik uz pješački prijelaz stoji nekoliko maloljetnika.

U trenutku kada se pali crveno svjetlo za pješake, taman kada kreće žuto pa zeleno za vozače, jedno dijete istrčava na zebru, uradi nekoliko sklekova i otrči. Njegovo društvo to snima i kači na 'Tik tok', jer imaju materijal za novi izazov.

Druga varijanta izazova je da dijete legne na ulicu dok automobil ide ka njemu. Kada vozač vidi dijete i krene da koči, dijete i dalje leži – sve dok se auto opasno ne približi. Tek tad ustaje i otrči.

Na jedno takvo svjedočenje naišli smo i Facebook grupi 'Mostarske mame' gdje jedna od majki svjedoči kako je vidjela grupu mladića na mostarskom Rondou kako čini upravo taj izazov. Napisala je kako je uslijed takvog izazova jedan dječak u Zagrebu nažalost izgubio život.

Psihologinja 'Osnovne škole 'Ivana Brllić Mažuranić' Ljubuški', Kristina Paponja kaže nam kako je takvih slučajeva bilo i u Ljubuškom.

"I u našem gradu su djeca nažalost radila isti taj izazov kojeg ste opisali. Svi ti izazovi na 'TikToku' su adrenalinski i dovode u pitanje sigurnost i život djece. Bilo to da se radi o izazovu kad dijete treba leći na pločnik pa čekati kada će naići automobil, ili guranje sa stolicama gdje dijete može ozlijediti vrat, zaustavljanje disanja do pada u nesvijest i puno toga drugoga", kaže Paponja za Hercegovina.info.

vijesti,TikTok,izazov,djeca,internet

Objašnjava i što djecu toliko privlači na spomenutu mrežu.

"'TikTok' je nova društvena mreža ili aplikacija koja je velikom brzinom postala popularna, pogotovo kod djece u osnovnim i srednjim školama. Postavlja se pitanje zašto? Ta mreža je fokusirana na video uratke, a bazira se na platformi YouTube na kojoj djeca provode najviše vremena. Oni tako snimaju videozapise koji su kratki i traju petnaest sekundi. Na njih mogu dodati bilo kakve filtere, glazbu, zabavu i to postaje zanimljivo. Takav video ubrzo postaje viralan i popularan. To je ono što motivira djecu", govori.

Kako kontrolirati djecu.

"Vrlo je važno da roditelji budu uključeni u tu aplikaciju, ali i u sve ostale. Treba se pratiti što dijete radi. Konkretno kod 'TikToka' dijete mlađe od 13 godina ne bi trebalo biti registrirano na tu mrežu, a znamo da sva djeca u osnovnoj školi imaju tu aplikaciju iako su mlađa od 13 godina. To je samo od jedan od primjera. Ono koliko sam informirana, na 'TikToku' postoje mogućnosti da se može ograničiti vrijeme, blokirati neki sadržaji, ograničiti pristup određenim neprimjerenim stvarima. To je prvi način prevencije, da se roditelji informiraju, uključe, ograniče djeci internet, pregledavaju povijest pretraživanja. Najveći naglasak bi stavila na edukaciju roditelja, jer puno ih je koji nisu upućeni u određene mreže i aplikacije. To se tako brzo razvija i ako niste uključeni konstantno, vrlo brzo se pogubite".

No, opasnost po djecu nisu samo izazovi, već i igrice. Tako se u posljednje vrijeme na platformi za online igre Roblox, nalaze igrice neprimjerenog sadržaja za djecu.

Golog muškarca, koji na sebi ima samo pseću ogrlicu s uzicom, žena u seksi donjem rublju vodi po podu. Dvije striptizete plešu pored šanka. Skupina ljudi se okupila oko para koji se otvoreno seksa, gledaju i povremeno komentiraju. Jedan muškarac nosi nacističku uniformu. Sve to događa se na spomenutoj platformi.

vijesti,TikTok,izazov,djeca,internet

"Iskreno, koliko god želimo biti uključeni, moram priznati da nisam znala igrice na toj platformi. No, kada sam pitala djecu pojedina djeca već su upoznata s istima. Oni su napredniji i informiraniji u odnosu na nas. Naglašavam, roditelji moraju biti aktivni i zadobiti povjerenje djeteta, razgovarati s djetetom, zajedno pretraživati s njim aplikaciju i pogledati što radi. Takvim nadzorom moći će se kontrolirati vlastito dijete. Moram reći kako nisam za izoliranje djece od tehnologije. Mi svi napredujemo, pa u školi uvodimo e-dnevnike. No, ograničenje, kontrola i praćenje djece je najvažnija prevencija. Nije to samo do roditelja. To je do nas stručnjaka, škole, cijelog društva. Bojim se da stalno govorimo o ovom problemu, a da se tek pokrenemo kada se dogodi neka opasna situacija. Tek onda se hvatamo za glavu", ističe.

Velika uloga na roditeljima i društvu.

"Nekih tribina o ekranizaciji bude, no na njima bude uistinu jako mali odaziv roditelja. Mislim stoga da treba više apelirati preko vas medija, roditeljskih sastanaka, upućivanja i kontinuiranog razgovaranja da bi mogli raditi na prevenciji. Cijelo društvo se treba ujediniti kako bi izveli djecu na pravi put", zaključila je Paponja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.