ONO ŠTO BROJNE ZANIMA Kako do mirovine u FBiH, odnosno računa li se bruto ili neto plaća?

umirovljenici, mirovine, mirovine, umirovljenici, Hrvatska, mirovina, umirovljenici, FBIH, najniža mirovina, BIH, Federacija BIH, Međunarodni monetarni fond, MMF, Bosna i Hercegovina, plaće, mirovine

Brojni čitatelji se obraćaju s pitanjem s pitanjem na kojin način se u Federaciji izračunava mirovina, točnije računa li kod obračuna mirovine neto ili bruto plaća budućih korisnika Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, piše Faktor.

Direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić pojašnjava način izračuna mirovine.

Pravedna visina mirovine.

"Kod odlaska u mirovinu, visina mirovine se izračunava preko bodova. Za svaku godinu se stavlja u odnos ostvarena bruto plaća osobe s prosječnom bruto plaćom u Republici Bosni Hercegovini (RBiH) ili Federaciji BiH (FBiH), ovisno od godine, i tako se dobiva broj bodova za tu godinu.

Ako je razdoblje primanja plaće u nekoj godini kraćie dijeli se s prosjekom istog razdoblja u RBiH ili FBiH. Zbroj bodova za cijeli radni staž se množi s vrijednosti boda u godini u kojoj osoba ide u mirovinu i tako se dobije visina mirovine, koja je apsolutno pravedna u odnosu na uplaćene doprinose u radnom vijeku", kazao je Krnjić.

Primjera radi, ako je radnik u tijeku svih 12 mjeseci u tijeku jedne godine imao plaću koja je jednaka prosječnoj plaći u toj godini, onda za tu godinu radnog staža dobiva jedan bod. Ovisno od visine plaće, radnik za neku godinu može dobiti više, ali i manje od jednog boda. Primjera radi, ako je visina plaće radniku iznosila polovinu vrijednosti prosječne plaće, dobit će pola boda za tu godinu. Ili, recimo, ako je radnik imao plaću tri puta veću od prosječne, dobit će tri boda.

U zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju stoji da za određivanje osobnih bodova osiguranika mirovinski staž može iznositi i više od 40 godina.

Usklađivanje općeg boda

Vrijednost općeg boda na dan stupa na snagu ovog zakona (2018. godina) iznosio je 14 KM, a 2022. godine 16,35 KM.

Odredbom člana 78. Zakona o MIO-u propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. travnja svake godine, počev od 1.1.2019. godine, prema postotku porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini, a vrijednost općeg boda, uz suglasnost Vlade FBiH, utvrđuje i objavljuje nositelj osiguranja.

Pravo na starosnu mirovinu u Federaciji BiH ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina mirovinskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.