FOTO  OKUSI OAZE U KAMENU Ekskluzivna degustacija pčelinjih proizvoda i maslinovih ulja na Adventu u Ljubuškom

Advent u Ljubuškom
Hercegovina.info

U četvrtak navečer na adventu u Ljubuškom smijeha, zabave i tradicionalnih delicija nije nedostajalo. Grad je bio obasjan svjetlošću božićnih lampica, a božićne melodije odjekivale su sa svih strana, stvarajući ugodnu kulisu za sve posjetitelje. Središnji gradski trg bio je ispunjen smijehom, mirisima kuhanog vina i veselim razgovorima posjetitelja. No, da bi sve bilo takvo kakvo jest pobrinuli su se ljubuški pčelari i maslinari.
 
Hercegovina.info imala je priliku razgovarati s predsjednikom jedne od najstarijih udruga ovdje u Hercegovini.

„Večeras smo ovdje u sklopu Adventa u Ljubuškom gdje s ponosom izlažemo bogatstvo hercegovačkog meda. Protekla godina bila je izuzetno uspješna, pružajući nam razlog za zadovoljstvo, za razliku od prethodnih dviju godina. Naravno, suočavamo se s izazovima koji su uvijek prisutni. Ti „tekući“ problemi neprestano se pojavljuju, no važno je naglasiti da smo posvećeni suradnji s institucijama kako bismo ih prevladali. Večeras je ovdje pet izlagača i svaki od njih predstavlja svoj OPG, noseći sa sobom priče, trud i ljubav koje ulažu u svaku teglu meda. Ova izložba je prilika da zajedno okusimo jedinstvenu kvalitetu naših proizvoda, istovremeno promičući lokalnu scenu“, izjavio je Mariofil Rupčić, predsjednik udruge pčelara „Kadulja“ Ljubuški.

Advent u Ljubuškom
 
Na suprotnom kraju šatora okupila se velika skupina ljudi koja je imala  priliku uroniti u svijet blagodati i iznimnih okusa maslinova ulja. Izlagači su podučavali posjetitelje sajma o sortama maslina, tehnikama berbe i prerade, raznolikim regijama koje utječu na okus, stvarajući pravo malo edukativno iskustvo za sve prisutne.

Advent u Ljubuškom
 
U proteklih nekoliko godina, Udruga maslinara Ljubuški postala je središnje mjesto okupljanja stručnjaka i entuzijasta koji dijele zajedničku strast prema maslinovom ulju. Kroz raznovrsne aktivnosti, edukaciju i razmjenu iskustava, članovi udruge nastoje unaprijediti kvalitetu proizvodnje, istraživati nove tehnologije i zajednički raditi na podizanju svijesti o važnosti maslinarstva u regiji.
 
„Ove godine smo u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ljubuškog organizirali jedno maslinarsko druženje. Ova manifestacija ima poseban društveni karakter, više je usmjerena prema zajedničkom uživanju i dijeljenju iskustava nego natjecateljskom duhu. Cilj nam je stvoriti ugodnu atmosferu tijekom blagdana, potaknuti druženje i omogućiti posjetiteljima da upoznaju okuse svježih maslinovih ulja iz ovogodišnjeg uroda. Večeras nastojimo educirati naše posjetitelje o bogatstvu i kvaliteti domaćeg maslinovog ulja. Kroz kušanje i razgovor, želimo dijeliti ljubav prema ovom autentičnom proizvodu te istovremeno stvarati prostor za zajedništvo među sudionicima“, ispričao nam je Tomo Pavlović, tajnik udruge maslinara Ljubuški.

Advent u Ljubuškom
 
Kako smo doznali, unatoč svim onim izazovima koji su obilježili proteklu godinu, pčelari i maslinari će je pamtiti po mnogočemu pozitivnom. Nakon dvije godine suočavanja s različitim poteškoćama, poput nepredvidivog vremena, suše i problema s ispašom, pčelari su konačno dočekali godinu koja je, u globalu, donijela olakšanje. Iako se suočavaju s izazovima poput nedostatka ispaše, nelojalne konkurencije te problemima vezanim uz patvoreni med, optimizam i nadu zasigurno donosi činjenica da su se stvari počele mijenjati.

Advent u Ljubuškom

Ovo razdoblje označava povratak neke vrste normalnosti, što je za pčelare i maslinare izuzetno važno. Na kraju krajeva, 2023. godina ostati će upamćena kao vrijeme u kojem su zajedničkim naporima prevladali sve teškoće, jačajući svoju poziciju i doprinoseći lokalnoj poljoprivrednoj zajednici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.