OHR je bošnjačka navijačka grupa

Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik optužio je danas Ured visokog predstavnika u BiH kako spriječava europski put BiH, kako je navijačka grupa, predvođena visokim predstavnikom za bošnjačku stranu u BiH, kako je smetnja za demokraciju i civilni razvoj u BiH te kako se OHR neprijateljski ponaša prema RS-u, njenim kapacitetima i nadležnostima.

PIC izgubio smisao

Govoreći uoči sutrašnje dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), Dodik je rekao kako će prisustvovati još samo toj sjednici i neće više nikada, bez obzira hoće li ga pozvati ili ne, jer je PIC „izgubio svaki legitimitet da odlučuje o pitanjima u BiH“.

Za njega je postojanje PIC-a apsurdno i zbog činjenice da se za četiri dana navršava 14 godina od parafiranja Daytonskog sporazuma, od kada traje mir, a „mi se još bavimo Vijećem za njegovu implemetaciju“.

Ustvrdio je da PIC više nema legitimitet, jer ne postoji u Daytonskom sporazumu, niti u bilo kojoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN.

„Zato smo jučer poslali svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kojem ih kao potpisnici Aneksa 10 Daytona obaviještavamo o aspektima za koje mislimo da su relevatni, činjenicama o napretku i zloupotrebama ovlaštenja visokog predstavnika i određenih faktora međunarodne zajednice, njihovom protivpravnom djelovanju po mnogim pitanjima, kao i o činjenici da visoki predstavnik nastavlja da vrši kršenje međunarodnog prava“, rekao je Dodik na vanrednoj press-konferenciji u Banjoj Luci.

Za visokog predstavnika je rekao kako „provodi protektorat i ne dozvoljava uspostavu dijaloga u okviru BiH i donošenje određenih rješenja, stvarajući atmosferu u kojoj su bošnjački lideri svjesni da neprovođenje plana 'pet plus dva' znači ostanak OHR-a i zato ga i ne provode“.

Pristrani

On navodi kako ima informacije da će PIC na sutrašnjoj sjednici govoriti o nedostatku napretka i zastojima, a kako ne žele vidjeti, kaže, kako je BiH uradila mnogo na planu liberalizaciji viznog režima i realizaciji drugih reformi koje su bile „jako teške i bolne“.

Podsjetivši kako je u okviru međunarodne zajednice formiran tzv. „butmirski proces“, premijer RS-a je rekao da on za RS „ne postoji i samo vegetira u zamislima onih koji su ga projektirali" kako bi se naglasila potreba ustavnih promjena i „pet plus dva“ uvjeta povećala za još jedan.

Dodik je kazao kako je OHR „tri puta mijenjao svoj bazični odnos prema imovini“, te dodao kko se i dalje u BiH radi po starom principu pritiska na javnost, politiku, medije, kako bi se od nevažnog pitanja napravilo pitanje - biti ili ne biti.

Dodik smatra kako osnovno pitanje u BiH nisu ustavne promjene, već OHR i predstanak njegovog rada.

Za Valetina Inzka, on je rekao da je 20 puta u svom mandatu koristio svoja ovlašćenja, navodeći da je to „neprimjereno mnogo i mnogo više nego što je to radio njegov prethodnik“, a zamjera mu i što nikada nije podnio izvještaj o svom radu RS-u, iako je na to obavezan.

„OHR nije neutralna strana, ona se već opredijelila i nije strana koja treba da dovodi do konsenzusa, a svi napori koje čini RS u izvještajima koje dostavlja OHR-u uvijek se negativno ocjenjuju, kao što je i zadnji izvještaj koji je OHR dostavio i Vijeću sigurnosti UN-a za sesiju koja će se održati krajem studenog “, ustvrdio je on.

OHR spriječava razvoj BiH

Inzko je, tvrdi Dodik, „promovirao politiku robusne intervencije koje zadiru u suštinu samog dejtonskog balansa, a sve u želji da se podrži samo jedna stranka i politika - bošnjačka“, dodajući kako su mu i neki stranci „u bilateralnim razgovorima kazali da to rade samo kako bi se zadovoljili bošnjački zahtjevi, što je neprihvatljivo za RS“.

Ustvrdio je i kako se uoči svake sjednice PIC-a stvara krizna situacija kako bi se konstatiralo da BiH nije napravila korak napred ka euroatlanskim integracijama, a zanemaruje se, kaže, postignuti napredak.

Nakon i sutrašnje sjednice, naveo je, nastat će zatišje i ništa se neće dešavati, a opet će se situacija dramatizirati pred neko novo zasjedanje PIC-a.

U svemu tome je najveći gubitnik BiH, jer „OHR spriječava njen dalji tok europskih integracija“ i to je i suština onoga što će Dodik sutra reći na sjednici PIC-a koja za njega nije neki dan "D" .

Za OHR je, između ostalog rekao da godinama drži RS "krivom, iako se ona dosljedno zalaže za Daytonski sporazum", a da je taj sporazum "najviše prekršen od strane visokog predstavnika koji je donosio zakone i vršio smjene pojedinaca, a za to nije imao pravo".

Neposluh RS

Visoki predstavnik nema ovlasti ni "bonske", tvrdi Dodik, da nameće zakone i poručuje 'kako će sve što bude nametnuto biti odbijeno od strane RS-a na način da će se o tome organizirati javno izjašnjavanje građana i na bazi toga donijeti odluka u Narodnoj skupštini RS-a'.

Hoće li se to desiti ili ne, dodao je, zavisi od viskog predstavnika i onih koji zagovaraju "robusnu politiku".

Treba očekivati i da će u slučaju nametanja rješenja od strane Inzka, kako je dodao, i predstavnici RS-a u organima BiH odlučiti o svom daljnjem radu.

"Ne može sarajevska čaršija određivati što treba raditi visoki predstavnik, kao što je to radila svih zadnjih godina. Ne može visoki predstavnik odlučivati o onome što je već odlučio parlament BiH, kao što je pitanje stranih sudaca i tužitelja u pravosudnim institucijama BiH", naveo je Milorad Dodik.

Na kraju je poručio da je vrijeme za zatvaranje OHR-a, jer je njegov ostanak "dramatično loš za međunarodnu zajednicu i njen kapacitet u BiH", te da je Ured visokog predstavnika i smetnja da se BiH afirmira kao nestalna članica Vijeća bezbjednosti UN-a.

"OHR je postao i mikromenadžerska organizacija koja se bavi svim i svačim. Nema autoritet i ne može da predstavlja autoritet jer je mnogo puta do sada omalovažio i podcijenio RS", ustvrdio je, između ostalog, premijer RS-a i dodao kako je ovo dobar trenutak da se OHR zatvori i prestane međunarodna intervencija u BiH.

fena