OGLASILI SE IZ BAKIROVE STRANKE Preuranjeni sporazum HDZ-a i Osmorke protivan volji građana, SDP ima priliku spriječiti katastrofalan scenarij

OGLASILI SE IZ BAKIROVE STRANKE Preuranjeni sporazum HDZ-a i Osmorke protivan volji građana, SDP ima priliku spriječiti katastrofalan scenarij

Nakon što su danas Osmorka i HDZ potpisali dokument pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine" oglasili su se iz stranke Bakira Izetbegovića, SDA.

''Potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke je preuranjeno u trenutku kada nije formiran Dom naroda Parlamenta FBiH. Time se želi stvoriti privid da je riječ o završenoj stvari kako bi se pri izboru preostalih u Klub Bošnjaka eventualno netko od aktera pokolebao i priklonio Osmorci. To se, međutim, neće dogoditi, SDA će s partnerima imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH, a posljedično i u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH'', poručili su iz SDA.

Uz to, kazali su, preuranjeni sporazum, koji je po priznanju potpisnika pisan u središnjici HDZ-a, protivan je volji građana.

''Njegov prevashodni cilj je da se iz vlasti izbaci blok SDA i DF koji je dobio uvjerljivo najveću podršku glasača. To će za posljedicu imati svođenje volje probosanski orijentiranih birača kojih ima tri četvrtine, na polovinu vlasti u FBiH'', priopćeno je iz SDA.

''Sudeći prema najavama, „Osmorka“ i HDZ vlast na državnom nivou namjeravaju praviti sa SNSD-om. Time bi se dalje nastavilo slabljenje probosanskog elementa, koji bi na državnom nivou bio sveden na jednu trećinu tzv. „bošnjačke kvote“, iako probosanske stranke u državnom parlamentu imaju 60 posto ruku'', kazali su.

''SDP mora spriječiti ovakav katastrofalan scenarij i izbjeći da napravi povijesnu grešku. SDP ima priliku da u dogovoru s opozicijom iz entiteta RS i Pokretom za državu izabere dva izaslanika u Domu naroda PSBiH i formira državnu vlast bez SNSD-a. Time bi pokazao da se nije poveo za voljom dijela ostrašćenih lokalnih političara s kojima čini „Osmorku“, a kojima je jedini cilj da se dočepaju vlasti, već da je riječ o odgovornoj državotvornoj stranci. U tome će imati punu podršku SDA'', priopćili su.

''Ako umjesto toga izabere da SNSD-u pokloni četvrtog izaslanika u Domu naroda PSBiH, uvede ga u vlast i njemu i HDZ-u da u ruke sve mehanizme blokade države, a dominantni probosanski blok svede na tzv „bošnjačku kvotu“ od 33 posto, SDP će snositi povijesnu odgovornost za posljedice koje u takvom scenariju neminovno slijede.Time će definitivno pokazati da im je nekoliko fotelja veći interes od interesa države'', zaključili su iz SDA.