NIJE VIŠE GRAD SLUČAJ "Izbori u Mostaru na isti dan kad i u ostalim jedinicama lokalne samouprave"

izbori mostar

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je na 21. sjednici donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

Izbori će se održati u nedjelju, 06. listopada, a raspisani su za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva za Hercegovina.info potvrdili su kako se i Mostar nalazi među 21 gradskim vijećem u FBiH, te kako će se izbori u Mostaru održati u isto vrijeme kad i izbori u ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Podsjećamo, to nije bio slučaj još od izbora 2008. godine. Posljednji izbori 2020. godine održavali su se u listopadu širom BiH, dok su birači iz Mostara na birališta izlazili krajem prosinca.


 
 Na ovim Lokalnim izborima bit će izabrano 3200 vijećnika/odbornika  i 143 gradonačelnika/ načelnika. 

Procjena je da će Lokalni izbori u BiH 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM.

Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo je Odluku o zaključivanju Središnjeg biračkog popisa sa stanjem na dan 07.05.2024. godine u 24:00 sati prema kojoj je  u Središnji birački popis upisano 3.406.088 birača.

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ako se žele prijaviti da glasuju iz inozemstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasovanje izvan BiH na službenoj internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH od dana raspisivanja izbora do 23.07.2024. godine do 24:00 sata. Državljani BiH koji su se prijavili da glasuju izvan BiH na prošlim Općim izborima putem portala e- Izbori, potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju. 

Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo je i Naputak o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti prema kojem od 09. do 24. svibnja 2024. godine se podnose prijave za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i neovisne kandidate. 

Prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidacijskih listi, podnose se isključivo elektronski, putem on-line portala Središnjeg izbornog povjerenstva BiH „e-izbori“.

Pristup online portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ( https://eizbori.izbori.ba ). 


Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.