KOALICIJA ZA MOSTAR INZKU Stavili ste se na stranu HDZ-a

Salem Marić
hercegovina.info

Koalicija za Mostar 2020 u svom otvorenom pismu upućenom Visokom predstavniku u BiH (OHR) izražava svoje duboko žaljenje "što su se OHR i međunarodna zajednica u Mostaru ponovno stavili na stranu HDZ-a i čine sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat iz HDZ-a".

"Poznato nam je da Vam je dopis za poništenje zaključka Gradskog vijeća Mostara o javnom glasovanju uputio BH Blok koji je također glasovao za taj zaključak, a sada žele tajno glasovanje, kako bi sakrili svoju izdaju, u čemu im Vi, nažalost, pomažete. Više od dvije trećine vijećnika, točnije 31 vijećnik glasovao je za zaključak o javnom glasovanju. Ponovno se pozivate na Vaš Statut kada je u pitanju izbor gradonačelnika, u čemu je Vaš Statut potpuno nedefiniran", navodi se u priopćenju Koalicije za Mostar 2020, prenosi Fena.

U svom pismu upućenom Visokom predstavniku, Koalicija navodi kako se OHR poziva na član 36. Stav 1. u kojem stoji da se izbori u Gradskom vijeću provode tajno, ako Statutom nije drugačije određeno.

"Znači, ovo se odnosi na izbore u Gradskom vijeću Mostara jer se to u Statutu i nalazi u poglavlju 2, dio 1, koji se odnosi na Gradsko vijeće. Da je ovo točno vidi se iz poslovnika Gradskog vijeća gdje se za izbore u Gradskom vijeću nigdje ne spominje treći krug glasovanja. Član 174. Poslovnika jasno govori o samo dva kruga glasovanja, zašto ne spominje treći krug ako se gradonačelnik bira, kako Vi kažete, po članu 36. Stav 1? Izbor gradonačelnika obrađen je u poglavlju 2 Statuta, ali razdvojen u II. dio i ne govori uopće Stav 2 kako se glasa jer se sigurno mislilo javno", naveli su iz Koalicije za Mostar.

"Pošto je ovo Vaš nametnuti Statut, pitamo Vas ako mislite da je tajno, zašto onda treba treći krug glasovanja, zašto odmah niste primijenili član 174. poslovnika Gradskog vijeća u kojem piše da ako kandidati u drugom krugu glasovanja imaju isti broj glasova, bit će izabran mlađi kandidat, a za gradonačelnika to kaže Statut tek u trećem krugu glasovanja", dodaju.

Od Visokog predstavnika zahtijevaju da "odgovori građanima Mostara zašto osam godina nije reagirao i štitio njegov nametnuti Statut, a sada reagira na zaključak koji je usvojen skoro jednoglasno", te ističu kako su spremni završiti izbor gradonačelnika na nastavku sjednice u srijedu.

"Ako poništite zaključak Gradskog vijeća oko izbora gradonačelnika, Vi snosite dalje odgovornosti za Mostar, a nemojte ih prebacivati na Koaliciju za Mostar", stoji u priopćenju.