ODVJETNICI PIŠU ŽALBE Fahrudin Solak razriješen dužnosti, radi se na odgađanju odlaska u zatvor

Solak i Hodžić
Pixsell

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Rješenje kojim se Fahrudin Solak razrješava dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, s danom 26. siječnja 2024. godine, zbog ispunjavanja uvjeta za prestanak radnog odnosa u tijelu državne službe u skladu s člankom 51. stavak (1) točka i) Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju donesenog Rješenja, Komisiji za administrativna pitanja Vlade Federacije BiH 12. veljače 2024. godine dostavljena je informacija Federalne uprave civilne zaštite, u čijem prilogu je dostavljen akt Suda Bosne i Hercegovine.

Komisija je zatražila od Agencije za državnu službu Federacije BiH Mišljenje o prekidu radnog odnosa.

Ova agencija je 27. veljače 2024. godine dostavila Mišljenje u kojem se, između ostalog, navodi da su ispunjeni uvjeti iz članka 51. stavak (1) točka i) Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH za prestanak radnog odnosa državnom službeniku Fahrudinu Solaku, na radnom mjestu - Direktor Federalne uprave za civilnu zaštitu, zbog osude za kazneno djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan s rada u državnoj službi duže od šest mjeseci, što je utvrđeno pravomoćnom Presudom Suda BiH.

Imajući u vidu navedeno, Komisija za administrativna pitanja Vlade Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici utvrdila Prijedlog rješenja o razrješenju direktora Federalne uprave civilne zaštite s danom 26. siječnja 2024. godine, s obzirom na navode iz akta Suda BiH da je Presuda postala pravomoćna 26. siječnja 2024. godine.

Solak je osuđen na šest godina zbog kriminalne nabavke 100 respiratora iz Kine, zajedno s Fadilom Novalićem i Fikretom Hodžićem.

Solak je bio direktor Federalne uprave civilne zaštite, a od podizanja optužnice u slučaju „Respiratori“ on je suspendiran s te pozicije. Ipak, cijelo vrijeme primao je plaću, a kako je Raport nedavno objavio, on je na ime toga naplatio oko 100.000 KM.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora za Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika tvrtke “Srebrena malina”, potvrđeno je u četvrtak za Radio Slobodna Europa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

Sud Bosne i Hercegovine je poslao presudu 26. siječnja, a Solak i Hodžić su se trebali javiti na izdržavanje kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima kod Sarajeva 29. veljače.

No, i nakon odbijanja molbe za odgađanje, oni još neće u zatvor, piše Fokus.ba.

"U skladu s člankom 147. Zakona o izvršenju kaznenih sankcija BiH, na odluku o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora osuđeni imaju pravo podnijeti žalbu u roku od tri dana. Žalba odgađa izvršenje kazne", navodi se u odgovoru Suda BiH na upit RSE.

Pored Solaka i Hodžića, u istom predmetu je osuđen i Fadil Novalić, bivši predsjednik Vlade Federacije BiH na četiri godine zatvora. Novalić je bio kandidat Stranke demokratske akcije na općim izborima 2022. godine.

Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović ranije je potvrdila za RSE da bi on na izdržavanje trebao ići 6. ožujka, a upućen je zahtjev Sudu BiH za odgodu izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je iz Suda BiH za portal Avaza.

Imaju pravo žalbe na tu odluku, što će odvjetnici i učiniti. Međutim, odluka će biti poznata vrlo brzo, najvjerojatnije već početkom sljedećeg tjedna. Točnije, Solak i Hodžić će tek nakon pravomoćnosti presude u Lukavicu i Vojkoviće. Do tada oni su i dalje slobodni građani.

Isto vrijedi i za osuđenog Fadila Novalića. Njegovi odvjetnici također su uputili molbu koja još nije razmatrana. On se u Vojkoviće mora javiti 6. ožujka. Čak i ako Sud odbije molbu, odvjetnici će uputiti žalbu.

Naravno, svi imaju zakonsko pravo da traže odgodu izvršenja, a na Sudu je da utvrdi je li ona opravdana. Tu je zakon jasan.

Kada se može tražiti odgoda izvršenja zatvorske kazne?

Prema članku 145. Zakona o izvršenju kaznenih sankcija BiH, izvršenje kazne može se odgoditi najviše do šest mjeseci ako je osuđenik ili uži član obitelji obolio od teže akutne bolesti, ako mu je preminuo uži član obitelji, ili ako je riječ o hranitelju obitelji.

Još jedan od uvjeta odnosi se na to ako osuđenik ima neodgodiv posao te bi nastala neotklonjiva ili znatna šteta, ako treba završiti školovanje ili ispite, među ostalim.

Odgodu može tražiti i osuđena majka dojilja ili trudnica do navršene godine djeteta. Osuđenik mora sudu podnijeti dokaze o tome.