ODRŽANE ZAVRŠNE RIJEČI Presuda 60-godišnjoj Ukrajinki zbog prostitucije u Mostaru i Banja Luci bit će objavljena u petak

Prostitucija
Ilustracija

Na Sudu BiH danas su održane završne riječi u predmetu protiv Asmik Zhdanove (60) zvane Asja, koja se tereti za za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Tužitelj u ovom predmetu je Oleg Čavka, dok optuženu Zhdanovu zastupa odvjetnica Nada Dalipagić. Čavka je ovom prigodom tražio da Zhdanova kazni za navedena kaznena djela, dok je Dalipagić tražila oslobađajuću presudu. Presuda u ovom predmetu bit će objavljena u petak u 11 sati. 

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zhdanove, ali i Nataliie Nachinkin, također državljanke Ukrajine. One se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.