ZBOG PROSTITUCIJE U MOSTARU I BANJOJ LUCI Sutra završne riječi u predmetu protiv državljanke Ukrajine

Asja Zhdanova Ukrajinka prostitucija
B. Cerić/Avaz

Na Sudu BiH sutra (ponedjeljak 10. listopada) će se održati završne riječi u predmetu protiv Asmik Zhdanove (60) zvane Asja, koja se tereti za za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zhdanove, ali i Nataliie Nachinkin, također državljanke Ukrajine.

One se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

Seksualne usluge od 60 do 100 maraka

Još na početku suđenja Zhdanovoj u listopadu prošle godine tužitelj je rekao kako se jedna od djevojaka Anzhela Hordienko usprotivila Nataliji te je iz Banje Luke otišla u Mostar kod Asje, koja ju je nastavila iskorištavati za prostituciju.

Ona je ispričala da je ucjenjivana da će njena obitelj saznati čime se bavi ako ne nastavi pružati seksualne usluge te je i fizički zlostavljana. Cijene seksualnih usluga kretale su se od 60 do 100 KM.

Tužitelj u ovom predmetu je Oleg Čavka, dok optuženu Zhdanovu zastupa odvjetnica Nada Dalipagić.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.