Odgovor Medžlisu Islamske zajednice u Mostaru: Vratimo se vjeri, a podjelu vlasti ostavimo političarima

Odgovor Medžlisu Islamske zajednice u Mostaru: Vratimo se vjeri, a podjelu vlasti ostavimo političarima
Hercegovina.info

Mostarsko svećenstvo reagiralo je na jučerašnje priopćenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar u kojem sa žaljenjem konstatiraju kako ih je iznenadilo navedeno priopćenje u kojem se izražava nezadovoljstvo glasanjem dr. Velibora Milivojevića za izbor gradonačelnika Grada Mostara:

"Iznenađuje nas kako se Islamska zajednica Mostar, budući da je vjerska organizacija, ovako implicitno poistovjećuje s jednom političkom opcijom.
U tekstu potpisanom od strane gospodina Džafera Alića, predsjednika mostarskog Medžlisa, navodi se niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i njenog svećenstva, koje se trudi biti ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vjernika, tako i svih građana Mostara.   

Kao što vjerojatno znate, našem svećenstvu kanonskim predanjem Pravoslavne crkve nije dozvoljeno stranačko angažovanje, pa čak ni članstvo u bilo kojoj stranci ili političkoj partiji. To je tako zbog toga što Crkva nikada sebe ne može poistovjetiti ili svesti na bilo šta parcijalno. Sama etimologija riječi partija (a slično je i s riječju stranka) ukazuje na dio neke cjeline, dok Crkva, po svojoj prirodi, ujedinjuje i sabira. Nažalost, danas se politika, posebno u ovom dijelu Europe, često svodi na banalnu, sebičnu i koristoljubivu tehnologiju vladanja, dok je za Crkvu politika umjetnost služenja u smirenju, staranju za opće dobro i ljubavi koja ujedinjuje razjedinjenu braću.

S druge strane, gospodin Alić svoje priopćenje, doduše, počinje citatom i dobronamjernim spominjanjem obnove Sabornog hrama od strane uvaženog muftije mostarskog Salema ef. Dedovića, u kome se govori i što bi on sve trebao biti ovom gradu. Nažalost, svako dalje pominjanje Saborne crkve u okviru lokalnih političkih tema smatramo krajnje neprimjerenim. Za nas je ovaj hram prije svega bogoslužbeno, molitveno mjesto, u kome se prinosi euharistija za spasenje svih ljudi. Crkva koja je oskrnavljena i porušena jedini je ovako značajan vjerski objekat u BiH čija obnova još uvijek nije završena.

Podrška koja je data dr. Milivojeviću bila je u okviru podrške formiranju jedinstvene liste „Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar“. Crkva je podržala izraz političke i građanske volje kroz ujedinjenje srpskih političkih subjekata, i to ne favorizujući nijednu političku stranku ili partiju posebno. Pa stoga mentorstvo i utjecajna dr. Milivojevića nije moguć, niti se događa. Dr. Milivojević slobodno odlučuje, po svojim političkim uvjerenjima, sviđalo se to nama ili ne. Zato nas zbunjuje i ožalošćuje ovakva reakcija Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
Suradnja naših dviju zajednica bazira se na razvijanju i izgradnji vjerskih, kulturnih i nacionalnih identiteta, međusobnom uvažavanju, procesu pomirenja, održivosti povratka...

Uvažena braćo, smatramo da jedan politički događaj ne može uzdrmati odnos koji smo zajednički izgradili. Našu budućnost ne mogu odrediti partikularni politički interesi, jer se naše tradicije baziraju na izgradnji univerzalnog dobra. U ovu misiju dijaloga, poštovanja i razumijevanja pozvani smo ne samo mi nego i pripadnici hrvatskog naroda, kao i drugi. Ovim putem vas pozivamo da se vratimo našoj misiji, zajedničkim iftarima, božićnim, vaskrsnim i bajramskim susretima, teološkim tribinama, posjetama mjestima stradanja, a da političke teme podjele vlasti ostavimo političkim strankama koje uvijek i bez nas iznađu dogovor. Po svemu sudeći, oni su ga već i našli", stoji u priopćenju Mostarskog svećenstva.