ODGOJNO-POPRAVNI DOM U ORAŠJU Zbog ubojstva, razbojništva, droge, nasilja i krađa na preodgoju 17 maloljetnika

popravni dom
Ilustracija

U Odgojno-popravnom domu Orašje trenutno je smješteno 17 maloljetnika kojima je izrečena zavodska odgojna mjera upućivanja u odgojno-popravni dom od strane nadležnog suda.

U odgojno-popravnom domu maloljetnik ostaje najmanje šest mjeseci, a najduže četiri godine, s tim da nadležni sud svakih šest mjeseci razmatra postoje li osnove za obustavu izvršenja ove mjere ili njenu zamjenu nekom drugom odgojnom mjerom, rekla je u razgovoru za Fenu direktorica Odgojno-popravnog doma u Orašju Mira Oršolić-Pejić.

Ističe da se zavodska odgojna mjera smještaja u odgojno-popravni dom najčešće izriče maloljetnicima koji su višestruki povratnici u činjenju kaznenih djela, odnosno recidivisti te da im je prije upućivanja u Odgojno - popravni dom izricana i druga vrsta odgojnih mjera.

Ubojstva, krađe, nasilje u obitelji

Urađena analiza za proteklu godinu kada su u pitanju maloljetnici kojima je izrečena zavodska mjera smještaja u Odgojno-popravni dom Orašje, pokazuje da su najčešće činili kaznena djela teške krađe i razbojništva.

Međutim, spektar kaznenih djela koji su počinili maloljetnici smješteni u Domu vrlo je širok kao što su: kazneno djelo ubojstva, teška tjelesna ozljeda, nasilje u obitelji, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga itd.

Najmlađi ima 14 godina

Trenutno najmlađi maloljetnik smješten u Domu ima 14,5 godina života.

Najčešća starosna dob maloljetnika prilikom prijema u Odgojno-popravni dom Orašje, a nakon izrečene zavodske odgojne mjere od strane nadležnog suda, tijekom protekle godine bila je od 16 do 17 godine starosti.

Kako kaže Oršolić-Pejić, svrha je odgojnih mjera da se pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, nadzorom nad njima, njihovim stručnim osposobljavanjem i razvijanjem njihove losobne odgovornosti, osigura njihov odgoj, preodgoj i pravilan razvoj.

Radni angažman, sekcije, sport, obrazovanje

Pojasnila je i kako maloljetnici kojima je izrečena zavodska odgojna mjera smještaja u Odgojno-popravni dom Orašje imaju izrađen raspored dnevnih aktivnosti koji obuhvaća radni angažman za koji ostvaruju simboličnu naknadu, redovne sportske i fizičke aktivnosti (sportovi na otvorenom/zatvorenom prostoru, sportska natjecanja unutar ustanove, šah, atletika), kulturno-kreativne aktivnosti (sekcije-likovna, muzička, sekcija kreativnog, obrazovne aktivnosti i aktivnosti stručnog osposobljavanja (pored formalnog obrazovanja i neformalne obrazovne aktivnosti-sekcija informatike, zdravstvene edukacije), te osposobljavanje za samostalan život (aktivnosti iz domena domaćinstva).

Pored navedenih aktivnosti u svakodnevnom radu s maloljetnicima su odgajatelji, socijalni radnik, psiholog koji svakom maloljetniku prilazi kao zasebnoj individui koja zahtjeva individualni plan, pa se stoga za svakog maloljetnika smještenog u Odgojno-popravni dom Orašje izrađuje individualni plan i program postupanja koji je usklađen s njegovim potrebama.

U navedenom individualnom programu se postavljaju ciljevi i zadaci, odnosno definiraju se polja rada koja trebaju omogućiti što adekvatniju resocijalizaciju.

Nedostatak novca i stručnog kadra

"Veliku poteškoću za nas, odnosno za realizaciju aktivnosti predstavljaju financijska sredstva i nedovoljan broj stručnog kadra. Dakle, moramo istaknuti da je Odgojno-popravni dom jedina ustanova na području FBiH u koju se upućuju maloljetnici na izvršenje ove odgojne mjere, ustanova u kojoj je maloljetnicima potrebno osigurali 24-satni nadzor i osiguranje te nadasve kvalitetan tretman u procesu resocijalizacije. Sve navedeno neće biti moguće ako se u narednom razdoblju ne osiguraju neophodna novčana sredstva te se nadamo da će Vlada FBiH prepoznati značaj ove ustanove koja treba predstavljati interes za cijelu društvenu zajednicu" zaključila je Oršolić-Pejić.

Maloljetni delikventi iz Republike Srpske

Maloljetnici koji su počinili kaznena djela na području Republike Srpske smještaju se u Odjeljenje maloljetničkog zatvora, koji predstavlja dio organizacijske strukture Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo, u ovisnosti od odluke suda koji cijeni vrstu kaznenog djela i njegove posljedice, stupanj kaznene odgovornosti i druge bitne činjenice.

"Prema podacima kojima raspolažemo, u maloljetničkom zatvoru Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo nalazi se jedna osoba koja je osuđena na kaznu maloljetničkog zatvora. Radi se o osobi koja ima navršenih 26 godina, smještena je na odjeljenje za punoljetne osobe (u skladu sa članom 176. stav 1. Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku Republike Srpske)" rečeno je Feni iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Navedena osoba izdržava kaznu zatvora u trajanju od pet godina i tri mjeseca zbog počinjenog kaznenog djela razbojništvo i teška tjelesna ozljeda.

Zatvorenik je radno angažiran u krugu strukture Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo, a slobodno vrijeme provodi prateći RTV program, čitajući knjige iz zavodske biblioteke te aktivno sudjeluje u radu dramske i sportske sekcije.

"Statistički gledano, kada je u pitanju Odjeljenje maloljetničkog zatvora, u proteklih godinu dana, broj osoba na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora kretao se od nula do dva", naveli su za kraj iz spomenutog ministarstva.