Obilježena 8. godišnjica od pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskoga

Vijence ispred spomen obilježja položila su izaslanstva Republike Makedonije, Ministarstva obrane BiH, Grada Mostara, HNŽ-a, diplomatskog kora u BiH, makedonske udruge Vardar Mostar i udruge Makedonaca iz Trebinja, te predstavnik obitelji stradalih.

U prigodnom obraćanju, ministar obrane Republike Makedonije Fatmir Besini istaknuo je kako djela Borisa Trajkovskog nikad neće biti zaboravljena, te da je Makedonija izgubila promotora mira i ljudskih vrijednosti.

"Predsjednik Trajkovski bio je osoba koja se bezerzervno i nesebično posvetila svojoj domovini Makedoniji. Bio je pravi narodni čovjek i njegov rad je uvijek bio u duhu razvoja regionalne i međunarodne suradnje. Predsjednik Trajkovski je vjerovao da svi makedonski građani bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnosti mogu živjeti zajedno u harmoniji. On je također bio čovjek s obiteljskim vrijednostima, te čovjek koji je hrabro i strpljivo gradio mostove tijekom sukoba na Balkanu", kazao je Besini.

U zakoplovnoj nesreći kraj Mostara stradali su predsjednik Republike Makedonije Boris Trajkovski, članovi njegova kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blazevski i Anita Krishan Lozanovska, zatim Mile Krstevski iz Ministarstva vanjskih poslova, pripadnici sigurnosti Boris Velinov i Ace Bozinovski te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Inače, prije odlaska na Matića brdo, makedonsko izaslanstvo primio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Muratom Ćorićem.

Fena