Još jedna godina s polaganjem cvijeća za poginulo makedonsko izaslanstvo kod Mostara

Trajkovski 2022 godišnjica
Fena

Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu, u subotu je obilježena 18. godišnjica pogibije tadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog i njegovih suradnika.

Vijence su položila izaslanstva Grada Mostara, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vijeća Ministara BiH, Predsjedništva BiH veleposlanstva Sjeverne Makedonije u BiH i vojske Republike Sjeverne Makedonije.

"Danas smo se okupili da obilježimo 18. godišnjicu avionske nesreće u kojoj je poginuo predsjednik Boris Trajkovski, otac, brat, prijatelj, a prije svega čovjek i mudar čovjek koji je bio za narod, čovjek koji je vodio svoj narod visokim moralnim principima prema euroatlantskim integracijama. Nažalost, na ovome se mjestu ugasio život velikog lidera i njegovih suradnika", rekla je zamjenica premijera Republike Sjeverne Makedonije Slavice Grkovske, prenosi Fena.

Obilježavanju pogibije makedonskog izaslanstva nazočio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Trajkovski 2022 godišnjica

"Kao i svih proteklih godina došli smo ovdje da odamo počast nastradalom predsjedniku Trajkovskom, koji je tragično izgubio život na ovome mjestu prije 18 godina. Bio je to veliki gubitak, ne samo za građane Makedonije, već za čitavu regiju. Bio je mudar i moderan političar koji će ostati upamćen u regiji i šire. Ono čemu je on težio jest stabilnost i neka mu je vječna slava i hvala", kazao je tom prigodom ministar Lučić.

U ime Grada Mostara vijenac na spomen obilježe položili su Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, načelnik Odjela za financije i nekretnine Amer Zupčević, voditelj protokola Grada Mostara Arnel Voljevica i savjetnik za odnose s javnošću Miroslav Landeka.

Avion makedonske vlade, koja je došla na investicijsku konferenciju u Mostaru, srušio se 26. veljače 2004. godine na području sela Rotimlja, između Mostara i Stoca, u uvjetima smanjene vidljivosti.

Osim Trajkovskog u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.