VIDEO  Na Matića brdu u blizini Mostara obilježena 20. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

Obilježena 20. obljetnica smrti Borisa Trajkovskog
Fena

Polaganjem vijenaca na lokalitetu Matića brdo kod Mostara obilježena je 20. godišnjica pogibije bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog koji je, zajedno sa svojih šest suradnika i dva člana posade, tragično stradao u padu aviona na današnji dan 2004. godine prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Ivica Bošnjak istaknuo je kako je Trajkovski bio mudar i moderan političar, te veliki prijatelj BiH.

  • Još uvijek osjećamo prazninu nakon tragične pogibije Borisa Trajkovskog. Svoj narod vodio je visokim moralnim principima. Bio je posvećen izgradnji dobra za svoju zemlju, ali i sve države naše regije. Bio je dokazani prijatelj BiH i svih naroda koji žive u njoj, kao pravi lider tražio je rješenja, radio na jačanju odnosa i suradnje u regiji - kazao je Bošnjak.

Sadržaj se učitava...

Naveo je kako se zbog toga i 20 godina kasnije s velikim respektom prisjećaju velikog prijatelja i žale što su izgubili iskrenog zagovornika bolje, stabilnije i prosperitetnije regije, prenosi Fena.

"I tog 26. veljače, kada smo čuli tužnu vijest, bio je na putu i misiji povezivanja i jačanja suradnje. Zato je njegov odlazak veliki gubitak ne samo za Makedoniju i BiH, već i cijelu regiju. Bosna i Hercegovina ne zaboravlja i neće zaboraviti svoje osvjedočene prijatelje kao što je bio predsjednik Trajkovski", kazao je Bošnjak.

Ministrica kulture Republike Sjeverne Makedonije (RSM) Bisera Kostadinovska Stojchevska istaknula je kako spomen-obilježje na Matića brdu nije samo spomenik tragičnom trenutku.

Obilježena 20. obljetnica smrti Borisa Trajkovskog

"Ovo je podsjetnik svim generacijama da je Makedonija imala i ima vrle i odlučne ljude koji su, slijedeći svoju viziju i svoj san, imali hrabrosti gledati u budućnost", naglasila je ministrica.

Podsjećamo, avion u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. veljače 2004. na području Rotimlje između Mostara i Stoca.

Vijence su položila izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, Ureda predsjednika i Parlamenta RSM, Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Mostara, te Vojske RS Makedonije.