NOVONORMALNE AKTIVNOSTI Stručnjaci kažu da treba i dalje prati ruke, paziti koga poljubiti u obraz, a distanca je i dalje razumna odluka

Koronavirus
Ilustracija

Za vrijeme pandemije covida-19 u našemu svakodnevnom životu dominirala je higijena, higijena i... opet higijena, a tako bi, po mišljenju stručnjaka trebalo i ostati.

Nakon više od dvije godine borbe s novim koronavirusom, još uvijek se na nekim mjestim nose zaštitne maske, dio ljudi se i dalje pozdravlja dodirom šakom ili laktom umjesto rukovanja, a mnogi i dalje marljivo dezinficiraju ruke te radne i ostale površine.

Stopa zaraze koronavirusom globalno je manja, što je rezultiralo ukidanjem obveznog nošenja maski u maloprodajnim trgovinama i povećalo nadu da pandemija postupno prelazi u endemski stadij. Odustajemo li zbog svega toga od higijenske rutine koje smo se dosad vrlo striktno držali i na koju smo navikli?

S njim se slaže i dr. Clemens Wendtner, šef Odjela za onkologiju, hematologiju, imunologiju, palijativnu medicinu, zarazne bolesti i tropsku medicinu u bolnici Schwabing u Münchenu. "Novi kodeks pravilne higijene primjenjivat će se i nakon pandemije covida-19", kazao je.

Dr. Zastrow smatra da je razborito i dalje imati pri ruci zaštitnu masku kada izađete iz svojega doma.

"Preporučljivo ju je staviti na lice na mjestima s puno ljudi, koji usto stoje nagurani jedan iza drugoga, primjerice u autobusima i vlakovima", kaže.

A dr. Wendtner predviđa da će nošenje maski postati "novo normalno" na vrlo posjećenim konferencijama, posebno za vrijeme sezonskih prehlada i gripe.

"Neće to nužno biti maske FFP2 ili njima slične, poput maski KN95, već jednostavne platnene maske za lice."

No pri odlasku u bolnicu, posjetu domovima za umirovljenike i starije osobe "trebalo bi nositi FFP2 maske da bi se zaštitili pacijenti i štićenici", kaže Wendtner, dodajući da bi maske u tim ustanovama trebali nositi i posjetitelji i medicinsko osoblje.

Dr. Zastrow misli da je dobra zamisao sa sobom i dalje nositi malu bočicu sredstva za dezinfekciju ruku.

"Putujete li, primjerice, podzemnom željeznicom i držite se za ručku koju je prije vas dotaknulo puno ljudi, po iskrcaju bi bilo preporučljivo dezinficirati ruke. Ruke biste trebali dezinficirati i nakon dodirivanja ručki na vratima ili naslona za ruke u zrakoplovima", savjetuje.

Zastrow i nakon covida preporučuje ispiranje usne šupljine i grla svaka tri dana dezinfekcijskim sredstvom za ispiranje usta, koje inaktivira bakterije i viruse koji se šire razgovorom, kašljanjem, pjevanjem itd.

Vodica za ispiranje usta koju možda već koristite, u ovom je slučaju vjerojatno neadekvatna.

Redovito pranje ruku spada u osnove osobne higijene, koje je bilo važno i prije izbijanja pandemije covida-19.

"Ne zanemarujte temeljito pranje ruku sapunom i vodom prije i nakon jela i nakon korištenja toaleta", podsjećaju njemački liječnici.

"Držanje fizičke distance od osobe neposredno ispred i iza vas u redu ima smisla i izvan pandemije", napominje Wendtner, "i to ne samo iz higijenskih razloga. Pristojno je ne naguravati se ispred ili iza osobe koja stoji neposredno pored vas."

Redovito prozračivanje prostorija u školama i 'open space' uredima za vrijeme pandemije smanjilo je rizik od zaraze novim koronavirusom.

"Široko otvaranje prozora na nekoliko minuta da bi se omogućio ulazak svježeg zraka u prostoriju i izbacivanje ustajalog smanjuje koncentraciju aerosola u zatvorenom prostoru, što je korisno za zdravlje bez obzira na covid-19", kaže Wendtner, dodajući da je to jednostavno i ništa vas ne stoji. 

Rukovanje je za vrijeme pandemije zamijenilo dodirivanje šakom ili laktom. No pružena ruka koju odbijete često se smatra neuljudnim ponašanjem.

Stoga Zastrow predlaže kompromisno rješenje. "Rukujte se, a potom diskretno dezinficirajte ruke sredstvom za dezinfekciju koje nosite sa sobom."

Što je s poljupcem u obraz?

"Razmislite s kim se želite poljubiti u obraz, a s kim ne. Niste li voljni, možete pristojno, ali odlučno odbiti poljubac, uostalom, kao i u doba prije pandemije."