NOVI POSLOVI ZA TVRTKU BLISKU DODIKU Od službe predsjednika RS dobila 400.000 KM

Milorad Dodik
hercegovina.info

Nakon što je „Prointer“, tvrtka povezana s obitelji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, na natječajima pribilježila čak 960 ugovora vrijednih 280.101.656 KM sa PDV-om, a ove godine samo od Službe predsjednika, ne obazirući se na sukob interesa, dobila dva posla od 255.042 KM, na red za ozbiljnije obiteljsko-proračunsko djelovanje došla je i ona iz sjene – „Sirius 2010“. Od početka godine Predsjednik RS ovoj IT kompaniji povjerio je tri posla vrijedna 394.267 KM, piše Žurnal.

Po principu već prekaljene natječajne uspješnice, i „Sirus 2010“ bio je jedini ponuđač.

U prvom pozivu Službe predsjednika RS traženo je održavanje IT infrastrukture. Kako je „Sirius“, kao jedini kvalificiran, taj posao radio i 2020. i 2022, nije bilo razloga da tako ne nastavi i u ovoj godini. Ugovor sklopljen 20. veljače bio je vrijedan 139.225 KM.

Milorad Dodik

Već u lipnju ukazala se prilika za novi proračunski odliv na račun ove privatne tvrtke. Za programski paket softver pristigla ponuda bila je vrijedna 40.950 KM. Na potpise se nije dugo čekalo, posao je zaključen 2. lipnja.

Samo 19 dana kasnije uslijedio je i treći ugovor. Za isporuku uredske i računalne opreme u roku od 60 dana, zanimljivo, od svih ponuđača u Bosni i Hercegovini spreman je bio samo „Sirius“. Građani su ovu isporuku platili 233.998 KM.

Nakon izbacivanja „Prointera“ iz partnerskih ugovora svjetskih IT kompanija, ni ostali SNSD predstavnici institucija i direktori javnih preduzeća nisu ravnodušni na „Siriusove“ ponude. Od početka godine tvrtka je registrirala 26 ugovora vrijednih 3.437.785 KM.

Milorad Dodik

Kako zaposleni u javnom sektoru ne odustaju od stare prakse tiskanja enormnih količina papira, tako njihovi šefovi intenzivno dogovaraju IT poslove. Najveći financijeri „Siriusa“ ove godine bili su:

- Grad Doboj, na čelu sa SNSD gradonačelnikom Borisom Jerinićem – ugovor za konzorcij „Sirius 2010“, „Koming-pro“ i „Saša Trade“ vrijedan 1.537.114 KM;

- Univerzitetski klinički centar RS na čelu s Vladom Đajićem, predsjednikom banjalučkog odbora SNSD-a – tri ugovora ukupne vrijednosti 661.029 KM;

- Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kojom upravlja Dodikov kum Dragan Stanković – 169.884 KM;

- Ustavni sud RS na čelu s nekadašnjim SNSD-ovim ministrom pravde i članom stranke Džerardom Selmanom – šest ugovora ukupne vrijednosti 190.958 KM;

- Elektroprivreda RS, kojom rukovodi generalni sekretar SNSD Luka Petrović – 263.186 KM;

- Porezna uprava RS na čelu s Goranom Maričićem, nasljednikom aktualne SNSD-ove ministrice financija RS Zore Vidović – 198.900 KM;

- Elektro-Bijeljina sa SNSD-ovim Markom Mihajlovićem u direktorskoj fotelji – 117.000 KM;

  • Fond zdravstvenog osiguranja RS i odavno SNSD-u dokazani Dejan Kusturić – 29.250 KM.

Milorad Dodik

Inače, o vezama „Siriusa 2010“ i Milorada Dodika godinama su pisali i Žurnal i drugi mediji.

„'Sirius 2010' osnivač je i 'Zekstre' Banjaluka, jednog od dva najveća dioničara 'Boske', čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija 'Zekstra' i 'Delta' iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković“, podsjetio je nedavno Capital.

U najnovijoj zavrzlami oko robne kuće u centru Banjaluke vlasništvo nad njom preuzela je tvrtka “Kaboss pro” iz Beograda, iza koje stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije “Infinity international Group”. U sklopu ove grupe posluje i “Prointer”, tvrtka s kojom, kako je priznao Milorad Dodik, „surađuje“ njegov sin Igor.

OZBILJAN IT POSAO ZA FIRMU BEZ WEB STRANICE

„Siriusov“ natječajni uspon nije nepoznanica. Još 2017. godine Capital je pisao da je Porezna uprava RS za integrirani informacijski sustav tvrtki do tog trenutka isplatila 10,1 milijun KM.

„Prema ugovorenim obavezama i po okončanju ovog posla, beogradskom i banjalučkom 'Prointeru' i 'Siriusu 2010' dužna je isplatiti još 6,6 milijuna KM. Ako se tome doda i 730.879 KM koliko su teški ovogodišnji IT natječaji, računica je jasna – suvremeni IT sustav građane RS koštat će 17,4 milijuna KM“, pisao je portal.

Priča o SAP integriranom informacijskom sustavu traje još od 2012. godine kada je potpisan ugovor sa grupom ponuđača koju su činili „Program“ iz Beograda i „Sirius 2010“ iz Banjaluke za nabavku neophodnih licenci. Sve je koštalo oko 5,7 milijuna KM.

Međutim, iste godine za implementaciju softverskih licenci potpisan je i ugovor s tvrtkom „S&T Serbia“ iz Beograda vrijedan oko 5,5 milijuna KM. Po tom ugovoru, a po završenim poslovima, ovoj tvrtki isplaćeno je oko 2,7 milijuna KM. Kako „S&T Serbia“ nije ispunio sve obaveze, a i ugovor je istekao 17. rujna 2016, PU RS je pokrenula spor protiv ove tvrtke.

„U 2017. godini potpisan je ugovor za nastavak implementacije integriranog sustava s konzorcijem tvrtki kojeg čine 'Sirius 2010' Banjaluka, 'Prointer ITSS', 'Prointer ITSS' Beograd, koji je, pored neimplementiranih funkcionalnosti iz prethodnog ugovora obuhvatio i nove funkcionalnosti. To podrazumijeva implementaciju jedinstvenog sustava za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i fiskalnog registra nepokretnosti, što je utjecalo na rast prvobitne cijene projekta. Taj ugovor je ugovor je potpisan na ukupan iznos od 7,1 milijun KM bez PDV-a, od čega je dosad realizirano 1,5 milijuna KM bez PDV-a“, naveli su tada u Poreznoj upravi.

Zanimljivo je, međutim, da IT tvrtka “Sirius 2010”, s kojom je PU RS potpisala milijunski ugovor za jedan od najsuvremenijih sustava, te 2017. nije imala svoj web site.

Osnovana je deset godina ranije i imala je tek jednog do dva radnika. U prošloj godini, prema financijskim izvješćima, bilo ih je 14 . Prihodovala je 5.450.2014 KM.