Novac dijeliti po ekonomsko - proizvodnoj moći županija

HRK
Nezadovoljno svojom pozicijom, nekoliko županija je izrazilo neslaganje s trenutačnom raspodjelom javnih prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Smatraju da su u neravnopravnom položaju jer raspodjela javnog novca mora biti realizirana na osnovi realnog stanja, prije svega na ekonomsko-proizvodnoj moći županija, piše Večernji list BiH.

Pravednija raspodjela

Međutim, činjenica je da u državnim, odnosno federalnim blagajnama nema dovoljno novca kako bi se zadovoljili svi apetiti. Podsjećanja radi, iz Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije potekla je inicijativa da se modeli preraspodjele promijene. O neravnomjernoj raspodjeli javnih prihoda više puta se očitovao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Kazao je da je neravnomjerna raspodjela javnih prihoda činjenica i da se ona vrši po zakonu koji je davno usvojen. Vlada FBiH je uputila u proceduru izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda, a jedna od predloženih novina jest ta da je za financiranje funkcija županija propisano 51,23 posto umjesto dosadašnjih 51,48 posto od prihoda s jedinstvenog računa. Usporedbe radi, analiza koja je rađena 2009. pokazala je da povrat novca po glavi stanovnika u SŽ iznosi 909 KM, u ZDŽ 463 KM, a u TŽ 506 KM. Političko ustrojstvo FBiH dodatno otežava pitanje raspodjele prihoda, a ono je aktualizirano u vrijeme kada je moć realne ekonomije u cijeloj zemlji vrlo niska. Nezadovoljno svojom pozicijom, nekoliko županija izrazilo je neslaganje s trenutačnom raspodjelom javnih prihoda s jedinstvenog računa UNO-a BiH. Smatraju da su u neravnopravnom položaju jer raspodjela javnog novca mora biti realizirana na osnovi realnog stanja, prije svega na ekonomsko-proizvodnoj moći županija. Međutim, činjenica je da u državnim, odnosno federalnim blagajnama nema dovoljno novca kako bi se zadovoljili svi apetiti. Dio prihoda s jedinstvenog računa UNO-a raspodjeljuje se na dva entiteta i Brčko.

Trenutačno se iz dijela koji dobije FBiH najveći postotak, 51,48 posto, transferira za županije. Nešto manji dio, 36,2 posto, ide na funkcioniranje FBiH. Mnogo manji postotak od županija dobiju jedinice lokalne samouprave, kojima pripada ukupno 8,42 posto prihoda. Direkciji za ceste transferira se preostali dio sredstava, a to je, procentualno, 3,9 posto. Nakon što je utvrđen ukupan postotak koji se daje županijama, utvrđeni su i koeficijenti za konkretnu raspodjelu. Tu je i nastao problem budući da se neke županije osjećaju podređenima, pravdajući to nerealnim dodjeljivanjem povlaštenih prava drugim županijama. Pojedinačna raspodjela s federalne na županijsku razinu vrši se na osnovi četiri parametra. Tu je, prije svega, broj stanovnika koji nosi 57%, zatim broj učenika u osnovnim školama s udjelom od 24%, broj učenika u srednjim školama nosi 1%, a površina županije uzima se u obzir u preostalih 6%.

Ispravljen dio nepravde

Na osnovi ovih parametara utvrđuju se koeficijenti za isplatu prema županijama. Međutim, četiri nabrojana u prilično bi isti položaj stavila SŽ, ZDŽ i TŽ. No, SŽ dodijeljen je i poseban status pri čemu mu je dan koeficijent 2. Po novom Vladinom prijedlogu za financiranje funkcija Grada Sarajeva namijenjeno je 0,25 posto prihoda. Promijenjen je s 2,0000 na 1,9658 koeficijent koji odražava posebne potrebe SŽ. Ovim se ispravlja tek dio nepravde u raspodjeli, odnosno pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Večernji List