Nova istraga o padu zrakoplova makedonskog predsjednika

Bivši makedonski predsjednik, šest članova makedonskog izaslanstva koji su krenuli na međunarodnu konferenciju u Mostaru i dva člana posade, poginuli su 26. veljače 2004. kada je, kako je utvrđeno prvom istragom, zrakoplov udario u obližnju planinu zbog pilotske greške.

Istraga o padu zrakoplova je ponovo otvorena u prosincu protekle godine na zahtjev Makedonije, nakon što su makedonski MUP i Ministarstvo prometa BiH prikupili nove materijalne dokaze. Istragu o padu "Kingera" će voditi 15-člani međunarodni tim, u kojem ima eksperata iz BiH, Srbije, Hrvatske i iz Makedonije, ali se njihova imena ne objavljuju zbog mogućnosti eventualnog uticaja na njihov rad.

Među članovima istražnog tima bit će zrakoplovni inženjeri, piloti, kontrolori leta i drugi zrakoplovni stručnjaci. Kulić je na današnjoj konferenciji za novinare u Skoplju istaknuo kako izvješće sačinjeno na osnovu prvobitne istrage o nesreći nije zadovoljavajuće jer je rad povjerenstva završen za nepuna dva mjeseca.

On je obećao da će nova istraga svakih dva mjeseca informirati javnost o rezultatima svog rada. U okviru istrage, planirano je da se, između ostalog, napravi i simulacija kobnog leta s istim tipom zrakoplova, a bit će vještačeni i instrumenti zrakoplova, koji su kalibrirani u Beogradu, kao i avioservis u Njemačkoj gdje je "Kinger" bio servisiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fena