NOVA CIJENA Poskupljuje plin u Federaciji BiH

Zatraženo povećanje cijena plina za 4,96 posto u Federaciji
Fena

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je zahtjev Energoinvesta kojim će cijena plina biti uvećana za 4,96 posto.

Ministar trgovine Federacije Bosne i Hercegovine Amir Hasičević potvrdio je nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Sarajevu kako je usvojen zahtjev Energoinvesta, kao glavnog distributera plina, za povećanjem cijene za 4,96 posto, a koja se odnosi na četvrti kvartal, prenosi Fena.

Od 1. studenoga

“Na osnovu zahtjeva Energoinvesta, podataka koje je 4. listopada dostavio Gazprom na svjetskom tržištu, kao i praćenjem tečaja dolara, formirali smo cijenu plina. Federalno ministarstvo energetike i rudarstva je također dalo pozitivan stav i donijeli smo odluku da se cijene primjenjuju od 1. studenoga kako bismo probali ublažiti udar na ekonomski standard građana”, izjavio je Hasičević.

Naime, kako je od ranije poznato poskupljenje se odnosi na razdoblje od 1. studenoga ove godine. Riječ je o povećanju s dosadašnjih 797,00 KM/1000Sm3 na 836,53 KM/1000 Sm3 za distributivna gospodarska društva.

Energoinvest je početkom ovog mjeseca priopćio kako je na bazi novodostavljene cijene prirodnog plina za četvrti kvartal 2023. godine od strane ruskog isporučitelja Gazprom Export izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog plina za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.