NJEMAČKA Ni u frizerski bez dokaza o cijepljenju, testa, ili potvrde da si prebolio koronavirus

posao, Njemačka, posao, Njemačka, Njemačka, posao, nezaposlenost, koronavirus, Njemačka, Njemačka, koronavirus, Fenix, Njemačka, nova pravila , poslovi u njemačkoj, Njemačka, najtraženiji poslovi
Ilustracija/hercegovina.info

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država odlučili su se o daljnjim korona mjerama za jesen. Bilo 2G ili 3G pravilo, mnogi se građani sada pitaju u kojim ustanovama uopće moraju dokazati jesu li cijepljeni ili oporavljeni (2G) ili testirani (3G). Uostalom, od 23. kolovoza uvest će se obveza testiranja i provjere na državnoj razini, piše magazin Fenix.

Od 23. kolovoza u sljedećim ustanovama mora se dokazati je li netko cijepljen, oporavljen ili testiran:

 
Starački domovi
Bolnice
Frizerski salon
Saloni za nokte
Kozmetički saloni
Solariji
Studiji za masažu
Ateljei za tetoviranje
Teretane
Bazeni
Zabavni parkovi i kockarnice
Klubovi, diskoteke i slični objekti
Barovi
Restorani
Hoteli
Koncerti
Sportski događaji
Kina
Kazalište, opera
Autoškole
Zračno putovanje

 
Popis nije konačan. Vlasnici ili organizatori poduzeća slobodni su zbog primjenjive privatne autonomije dopustiti ulazak samo onima koji su ozdravili ili su cijepljeni. Ako je incidencija ispod 35, obveza ispitivanja i pružanja dokaza može se obustaviti. 

Kako funkcionira obveza pružanja dokaza?

Svi koji su već bili cijepljeni protiv Corone moraju pokazati potvrdu o cijepljenju ili žutu potvrdu o cijepljenju. Oni koji preboljeli koronu trebali bi sa sobom imati potvrdu o preboljenju.

Jeste li cijepljeni ili preboljeli – dokaz je posebno jednostavan putem aplikacije na pametnom telefonu. Digitalni certifikat o cijepljenju može se učitati u aplikaciji CovPass ili aplikaciji upozorenja Corona pomoću QR koda. Aplikacija CovPass prihvaćena je u EU -u i osobito je korisna na putovanjima. Aplikacija upozorenja Corona također ima praktičnu funkciju prijave koja se može koristiti u cijeloj Njemačkoj: odaberite prijavu pri dnu aplikacije, skenirajte QR kôd u restoranu ili trgovini i sa svojim osobnim podatcima se prijavi. Odjava je automatska.

 
Popis gdje se ne mora pokazivati dokaz o preboljenju korone ili cijepljenju:

Tržnice
Vrtni centri
Supermarketi
Liječnička ordinacija (obiteljski liječnik, stomatolog)
Psihoterapeutska ordinacija
Autobus i vlak

 
Besplatni test za građane bit će ukinut za većinu odraslih osoba. Od 11. listopada takozvani građanski testovi više nisu besplatni. Necijepljeni ljudi moraju sami platiti svoje testove kad im zatreba dokaz. Jedina iznimka su djeca i mladi koji se i dalje mogu besplatno testirati. Osim njih, besplatni test vrijedi i za sve odrasle osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti.