NIZ KAZNENIH DJELA Podignuta optužnica protiv Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH

NIZ KAZNENIH DJELA Podignuta optužnica protiv Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, u svojstvu službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrijebivši svoj službenih položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, te nanio štetu proračunskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

U optužnici se navodi, da je optuženi zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje R Srbije i R Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH, zatim da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netočne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na plaću i naknade iz radnog odnosa. 

Optuženi se tereti da je, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristio i prekoračio službene ovlasti te je nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, topih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 KM, te u istom iznosu oštetio proračun Bosne i Hercegovine, čime je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona Bosne i Hecegovine.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala među kojima i obujnu financijsku i službenu dokumentaciju. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.