SIPA uhitila Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine

dragan šojić, Sipa, služba za zajedničke poslove

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je uhitila Dragana Šojića (1961.), šefa Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine zbog namještanja natječaja i lažiranja putovanja.

Žurnal je u siječnju dokumentirao da je Šojić, između ostalog blizak lideru SDS Mirku Šaroviću, sam sebe postavio na čelo komisije koja ima zadatak da ove godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva milijuna maraka od tvrtke 'Građenje', a za potrebe institucija BiH. Sve to verificirao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a. Za članove komisije imenovani su Dragan Brković, Sanja Jokić, Nemanja Pandurević i Senad Mujić.

Posebna odluka donesena je, otkrio je Žurnal, nakon što ideja o novom kriminalu nije prošla u sektoru za javne nabavke Službe za zajedničke poslove BiH, čiji su službenici odbili biti dio priče. Tada se u sve uključila i SIPA, koja je mjesecima prikupljala dokumentaciju o ovom slučaju.

Za nevjerojatnu političku bahatost Šojić je imao nešto što je nazvao obrazloženjem:

"Služba za zajedničke poslove institucija BiH realizirala je projekt kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, a u skladu sa odlukom o odobravanju kupovine koja će biti uvrštena u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje 2017-2019. Odlukom je odobrena kupovina objekta površine 1.300 do 1.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti tri milijuna. Provodeći postupak nabavke Služba je osigurala odgovarajući funkcionalan objekt od cca 1.500 kvadrata neto površine. Međutim, ukupno odobrena sredstva od tri milijuna KM nisu bila dovoljna za kupovinu kompletnog objekta te je kupljen samo uredski prostor".

Te 2018. godine kupljen je, zapravo, dio objekta na Trgu ilidžanske brigade, odnosno 1.063 kvadrata, a odobreni milijunski iznos završio je na računu paljanskog 'Građenja' u vlasništvu Zorana Popića, prema pisanju medija, izuzetno bliskog SNSD-u. U tom dijelu objekta trenutno su smješteni Agencija za nadzor nad tržištem, Institut za standardizaciju i Služba za odnose sa strancima.

Kako u objektu postoji još 562 kvadrata, predloženo je da ih građani BiH njima dokupe za dva milijuna KM. Šojić je podsjetio da je kvadrat prostora u istom objektu 2018. godine koštao oko 2.830 KM, ali se ni tada nije bavio 'napuhanom cijenom'.

Sada uredski prostor u zgradi čiji je vlasnik 'Građenje' zauzima svega 230 kvadrata, a pomoćne prostorije, odnosno višenamjenske dvorane, restoran, prostor za arhiv, ostave i holovi sa vjetrobranima - 332 kvadrata. Praktično, cijena po kvadratu koju je Šojić spreman da plati javnim novcem je – 3.558 KM, iako tržišna cijena za kvadrat poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu nije veća od 2.500 KM.

To bi u konačnici bilo ukupno pet milijuna KM iz džepa građana!

Novi milijunski proračunski odljev osmišljen je kao 'pregovaranje s vlasnikom zgrade', jer je Šojiću cjelina potpuno logična!

Međutim, u dokumentu unaprijed je definirao kvadraturu, cijenu i dobavljača. Logično javnosti, ali njemu svakako ne – čemu onda komisija i o čemu će pregovarati sa Popićem, kao i zašto je isključio javnost i što je po njemu transparentnost?

Za ovakvu vrstu nabavke, a po Zakonu o javnim nabavkama BiH, ističu stručnjaci za ovu oblast, institucija mora izraditi jasan pravilinik kupovine nekretnine za ogroman iznos iz proračuna. Također, postupak zapravo mora biti javni poziv, oglas u tri tiskana medija, što je Šojiću potpuno strano.

Travanjska posjeta SIPA-e.

Direktoru Službe nije bilo jasno ni zbog čega je SIPA u travnju dolazila u prostorije ove institucije i razgovarala s pojedinim zaposlenima. Njegov zamjenik Dragan Slipac uporno je isticao da 'ima nekih neregularnosti unutar Službe koje istražuje SIPA'. Šojić, pisao je Fokus, nije želio odgovoriti putuje li četvrtkom službenim automobilom u Srbiju kod supruge koja je, navodno, pobjegla od izvršenja zatvorske kazne u BiH. Cijenio je da su to 'pitanja privatne prirode'.

Šojić je, tvde doboro obaviješteni izvori Fokusa, istražiteljima prijavljen da već tri koristi državne resurse za odlazak u Srbiju kod supruge koja je pobjegla iz BiH, jer joj je ovdje izrečena kazna zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom.

Odsustvo s posla petkom Šojić je pravdao lažnim putnim nalozima izdavanim za destinacije po BiH, a putne naloge retroaktivno je trebalo napisati i za prethodne mjesece, ali je to osujetio šef Odsjeka za pravne poslove Vladimir Vukša, koji je skrenuo pažnju Šojiću da na pojedinim odlukama u vezi s tim putovanjima nema potpisa Dragana Slipca.