FOTO  Ni nakon sastanka Čović-Nikšić ne zna se tko će biti vlast u HNŽ

Dragan Čović,Nermin Nikšić,Milorad Dodik političar iz RS-a,Vlada HNŽ

Hercegovačko-neretvanska županija po starom dobrom običaju posljednja dobiva vladu. Nepisano je to pravilo već dva desetljeća, a ni nakon posljednjih izbora nakon kojih su vlast na državnoj i federalnoj razini sastavili HDZ i stranke trojke uspostava vlade u ovoj županiji ne teče glatko.

Čović i Nikšić: Nismo razgovarali o vlasti u HNŽ

Iako su županijski pregovarači medije uvjeravali kako će se više znati nakon sastanka predsjednika HDZ-a, SDP-a i SNSD-a u Mostaru, i Dragan Čović i Nermin Nikšić bili su nedefinirani. Obojica tvrde kako ih nitko sa županijskih razina nije kontaktirao da razgovaraju o vlasti u ovoj županiji.

"Gospodin Nikšić i ja dosad nismo uključivani, to rade naši predstavnici na razini županija i ja im želim da se što prije dogovore jer vrijeme nam je isteklo. Ova je vlada tu osam godina i ja dogovor očekujem sutra, najkasnije u ponedjeljak ili utorak sljedećeg tjedna" rekao je Čović.

SDA pristaje na nešto na što SDP ne želi pristati

Na upit novinara Hercegovina.info da prokomentira izjavu Stjepana Boškovića da je SDA bliža poziciji partnera za uspostavu vlasti u HNŽ, i hoće li biti razočaran ako HDZ odluči ići u vlast sa SDA, Nermin Nikšić je odgovorio: "Vidio sam tu izjavu. Zašto ću biti razočaran kad SDA pristaje na nešto na što mi ne želimo pristati".

Ono na što Nikšić aludira su uvjeti koje je navodno HDZ kao najjača stranka koja u formiranje vlade kreće sa 11 ruku postavio budućim partnerima- preraspodijela broja ministarstava. Naime, dosadašnja raspodjela uvijek je bila 6:6, odnosno HDZ-u 5 ministarstava i mjesto premijera, partnerima 6 ministarstava. Ovoga puta HDZ smatra kako zaslužuju još jedno ministarstvo, odnosno traži od partnera odnos 7:5 tj. izbor ministra iz reda Srpskog naroda.

I Dodik želi ministra u HNŽ

U cijelu priču se umiješao i Milorad Dodik koji to ministarsko mjesto traži za svoju stranku.

"Da ja ne kompliciram situaciju u ovoj županiji, samo ću reći da bi bio red i da SNSD ima jednog ministra", rekao je Dodik.

Jučerašnja izjava voditelja pregovaračkog tima HDZ-a u ovoj županiji, Stjepana Boškovića koji je kazao medijima kako je u ovom trenutku SDA bliža vlasti nego SDP mnogima je zazvučala upravo kao potvrda ove priče o kojoj se dugo priča, da je lokalna SDA spremna za ostanak u vlasti i brojne pogodnosti u obliku zapošljavanja svojih kadrova u brojne agencije, institucije i službe odreći se jednog ministarstva u korist HDZ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.