NEVRIJEME STIGLO U SLOVENIJU Za dvije regije u Hrvatskoj narančasti meteoalarm, moguća promjena vremena i u Hercegovini

vrijeme,žuti meteoalarm,narančasti meteoalarm
Screenshot Windy

DHMZ je u popodnevnim satima dignuo razinu upozorenja za dvije hrvatske regije. Naime, za zagrebačku i karlovačku regiju više ne vrijedi žuto upozorenje kao do sada, nego narančasto upozorenje.

Upozorenja su, podsjetimo, izdana zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena. Za osječku, riječku i gospićku regiju na snazi je ostalo žuto upozorenje.  

Samo za Dalmaciju i jug Hrvatske danas nije upaljen meteoalarm.

Nevrijeme stiglo u Sloveniju

Nevrijeme je oko 18 sati stiglo u Sloveniju.

Jedna grmljavinska fronta prošla je kod Ptuja i došla nad Hrvatsko zagorje.

Druga fronta ušla je iz Italije u Sloveniju i sada je nad sjeverozapadnim dijelom Slovenije. Dio te fronte je još nad Italijom.

Pogledaju li se meteorološki radari, Hrvatska je sa sjeverne i sjeverozapadne strane praktički okružena kišnim vremenom koje prate i munje. 

Još jedna fronta je nad područjem Čazme i Bjelovara.

Prognoza za danas

"Postupan porast naoblake sa zapada. Kasno popodne se ponajprije na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu unutrašnjosti očekuje mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće jače izraženi, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i jugoistočni, navečer uz pljuskove prolazno jak sjeverni. Na Jadranu južni i jugozapadni u okretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 31, na moru od 30 do 33 °C", prognoza je DHMZ-a za danas.

Nestabilno i sutra

I sutra se očekuje nestabilno vrijeme u većem dijelu zemlje.

"Uz više oblaka u noći i ujutro još ponegdje kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na istoku i jugu. Potom na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano, a kratkotrajni popodnevni pljuskovi mogući su u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni.

Na Jadranu većinom umjereno jugo i južni vjetar, prijepodne na sjevernom dijelu prolazno jaka bura, podno Velebita na udare olujna. Najniža temperatura zraka od 15 do 18, na moru između 21 i 26 °C. Najviša dnevna između 27 i 32 °C", piše DHMZ.Nestabilno će biti i nakon srijede, iako će u srijedu, a posebno u četvrtak, u većini zemlje biti dosta sunca pa i vruće. Nova promjena, jača od prethodne, stiže u petak. Očekuju nas pljuskovi, grmljavina i pad temperatura, i to u cijeloj zemlji. 

Prognoza za Bosnu i Hercegovinu

Što se Hercegovine tiče, u posljednju trećinu klimatološkog ljeta ušli smo sa pretežno sunčanim vremenom, a portal Vremenska prognoza za Hercegovinu najavljuje uskoro izraženu promjenu vremena.

Portal BHMETEO piše: Još četvrtak i petak vruće sa temperaturama do 38°C, a onda od noći na subotu osjetno zahlađenje i padaline!

Približavanjem hladne fronte sa sjeverozapada, od sredine dana dolazi do porasta oblačnosti nad našim krajevima. Uz pretežno oblačno vrijeme u noći na srijedu(02.08.) i tijekom srijede očekuje nas lokalno malo kiše.
Prodorom hladne fronte sutra nas očekuje kratkotrajno i blaže zahlađenje. Dnevni maksimumi sutra 25 do 31°C.
Hladna fronta će brzo napuštati naše krajeve, a sa zapada će od srijede krajem dana i navečer prodirati sve topliji zrak uz razvedravanje i postupno jačanje južnog vjetra.
Četvrtak(03.08.) pa i većinom petak(04.08.) donijet će sunčano i vruće vrijeme uz povremeno pojačan jugo. Dnevni maksimumi tih dana 29 do 34, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne usljed fenskog efekta južnog vjetra - do 38°C.
U petak kasno poslijepodne i glavninom u noći na subotu(05.08.) sa sjeverozapada dolazi izražena promjena vremena uz oborine i nagli pad temperature. Najprije će zahvatiti sjeverozapad i zapad zemlje, a kasnije u noći na subotu proširila bi se na veći dio zemlje. Padaline se očekuju u cijeloj zemlji, lokalno obilnije uz nevremena.
Subota osjetno hladnija uz još većinom povremene padaline, kišu i pljuskove. Od noći na nedjelju(06.08.) postupno smirivanje vremena, prestanak padalina i smanjenje oblačnosti.