NEVIDLJIVI PROČIŠĆIVAČI JOSIPA ŽUVELE Zagađuje cijeli Stolac, BiH naziva kupusom od države, a tvrdi da je žrtva mobinga

Radimlja
hercegovina.info

Josip Žuvela, 'biznismen' s Hvara, koji već godinama zagađuje Stolac i okolinu iz ribarnice Žuvela HB javio se u medijima u Hrvatskoj s nizom manipulacija. On sad tvrdi da je vreću novca uložio u pročišćivače, i da se nad njim u Stocu provodi mobing, koji zapravo provodi on nad mještanima. Bosnu i Hercegovinu, u kojoj godinama radi onako kako nigdje ne bi mogao raditi, da riblje iznutrice ispušta u rijeku, naziva kupusom od države. 

Kupus je on taj godinama kiselio naravno i koristio kako mu odgovara, jer je upravo ovdje zbog slabije uređenosti i tromog aparata mogao poslovati kako kod kuće ne bi. Navodi i da ima pročišćivače. Vjerovatno su nevidljivi, ili su crijeva u koritu Radimlje pročišćivači koje mi u 'kupus državi' ne znamo raspoznati(lijevo na fotografiji - korito Radimlje). 

Radimlja

"... Pa ja sam u pročišćivače uložio 370 tisuća maraka i ja ne valjam, narušuvam okoliš, a cijeli Stolac bez kanalizacije i leži na crnim jamama. Mobing, čisti mobing provodi na meni. I ovo nije prvi put, već je isto bilo u koroni kada su mi zatvorili tvornicu i kasnije nisu dali potporu kao svima ostalima s objašnjenjem da nisam državljanin BiH. Pa gdje to ima osim tamo?!", naveo je Slobodnoj Dalmaciji Žuvela.

Potvrdio  je da je za njega urgirao zemljak i hrvatski premijer Andrej Plenković. Bilo je to za njegova lanjskog posjeta Stocu, kada je, među ostalim, obišao i Radimlju.

"Ja sam iskoristio priliku i upoznao Plenkovića sa svime što mi se dešava, da mi ne daju raditi, da me se mobingira i čovjek je vjerojatno samo pitao, kao što bi svaki premijer za svog državljanina. Unatoč tome, Bošković je nastavio po svome s čistim ucjenama. Problem je i moja gradnja, iako sam gradio na građevinskom zemljištu koje mi je prodao upravo Grad Stolac", ističe Žuvela za Slobodnu Dalmaciju koji u domaćim medijima pokušava odglumiti žrtvu, a godinama u Stocu upravo on vrši mobing nad mještanima svojim smradom i zagađenjem.

On je nedavno radnike poslao kućama, no zasigurno ne zbog tromog bh. aparata, koji će upravni spor voditi godinama, nego zbog svojih internih problema. Za napomenuti je da je nastavljao s radom i kada je imao rješenja inspekcije da mora zaustaviti rad i da je godinama ignorirao sve dopise svih razina vlasti, inspekcija i ostalog. Nije naveo medijima u Hrvatskoj ni da mu radnici ovdje rade za siću, te da ih uglavnom dovozi iz susjednih općina RS-a, te da je jedan od razloga da je došao poslovati u BiH jeftina radna snaga. 

"Ja sam, da su mi dali, u tvornici u Stocu mogao komotno proizvoditi i prodavati milijun i po konzervi ribe. Imao sam spremne kupce i tržišta za plasman. Ali, to je kupus od države. Pa tamo se samo živi od grantova i ničeg više. Hrvati su kada im treba, isto tako i Bosanci, Hercegovci kada je isplativije", iznosi dalje Žuvela iznoseći i uvrede na račun bh državljana.

Kada smo već kod grantova, on je za ekološki osviještenu proizvodnju povukao pozamašna sredstva, da bi otpadne vode osim u Radimlju ispuštao i poviše tvornice i spalio cijelu livadu, valjda da opravda sredstva, gratove zbog kojih je Hrvat, ali po potrebi i poduzetnik iz BiH. 

Podsjetimo, federalna vodna inspekcija je, u skladu sa  Zakonom o vodama 13.7.2022 rješenjem zabranila upotrebu objekata za preradu i konzerviranje ribe iz kojih se vrši ispuštanje tehnoloških otpadnih voda, do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar. Osim toga izdani su mu prekršajni nalozi u iznosu od 5.500 maraka. 

Upotrebom prava na pravni lijek subjekt nadzora Žuvela-HB d.o.o. je pokrenuo upravni spor u kojem je Županijski sud Sarajevo dana 31.10.2022. godine donio rješenje o odgodi izvršenja rješenja Federalne uprave za inspekcijske poslove, do okončanja upravnog spora. 

Što slijedi? Budući da Županijski sud Sarajevo rješava upravne sporove s pet godina zakašnjenja Stolac bi na red mogao doći tek 2027. godine. U međuvremenu, Žuvela je sam zaključao vrata. Zašto, zna samo on. 'Kupus države' se sigurno nije prepao.