FOTO  STOČANI IZLAZE PRED RIBARNICU Bošković: 'Pritisci zbog Žuvele stizali i od Plenkovića'

Stjepan Bošković Žuvela

Mještani stolačkih naselja Gorica i Popradi u subotu u 11 sati izlaze na prosvjed ispred ribarnice Žuvela na Radimlji u Stocu zbog višegodišnjeg zagađenja iz te tvornice.

Prosvjed se održava u organizaciji mještana, koji su se obraćali i medijima i institucijama i ekološkim udrugama jer je već godina da nitko ne reagira dopise koje su slali institucijama u cijeloj Federaciji.

Ribarnica i dalje radi i ispušta otpadne vode gdje stigne.

Traže zatvaranje ribarnice

Mještani imaju samo jedan zahtjev – zatvaranje ribarnice i zaustavljanje ekocida koji se događa u gradiću na Bregavi, od strane poduzetnika iz Hrvatske.

Lokalna vlast podupire prosvjed.

„Moja zadnja saznanja po pitanju ribarnice Žuvela su da je ona nastavila ispuštati otrovne tvari u okoliš unatoč rješenju inspektora o zatvaranju objekta koji je Županijski sud u Sarajevu privremenom mjerom suspendirao i omogućio Žuveli da nas nastavi i dalje trovati. Mi smo bili vrlo aktivni u postupku donošenja rješenja inspekcije i konačni cilj nam je da ovu djelatnost koja nas truje otjeramo iz Stoca, bez obzira sto sam i sam bio pod pritiskom od strane i Plenkovića da toleriram sve ovo, jer se radi o investitoru iz RH. Aktivno smo se uključili sa svim ugroženim mještanima Poprati i Gorice u organizaciji javnog prosvjeda sa ciljem ukazivanja na nezakoniti i nedopušteni rad ovog objekta“, kaže stolački gradonačelnik Stjepan Bošković.

Prošla je godina dana kako smo se mi mještani Poprati i Gorice obraćali svim nadležnim instancama povodom gorućeg problema, nesnosnog smrada iz ribarnice Žuvela, međutim sustav je po ovom pitanju potpuno zakazao. To ih je ponukalo da opet izađu ispred vrata Žuvele.

Najžalosnije je što se ekocid događa tik uz Radimlju, nekropolu pod zaštitom UNESCO-a, na kojoj se okupljaju tisuće posjetitelja. Sama tvornica pak uživa projektna sredstva, premda radi suprotno svim pozitivnim zakonskim propisima kada je u pitanju ispuštanje otpadnih voda.

O svemu je obaviješten i UNESCO, kaže Maja Lopin, ravnateljica Javne ustanove Radimlja.

„Ured UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu je prošle godine uputio dopis za spomenutu tvrtku na Grad Stolac. Gradska uprava je odgovorila na taj dopis, ali više od njih upita nije bilo. U studenom 2022. godine imali smo redovni sastanak UNESCO site managera za nekropole stećaka. Na sastanku su bili predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kao i državnog Povjerenstva za zaštitu spomenika. Tijekom svog izvješća, kao novi site manager, upozorila sam ih na situaciju pored nekropole. Zavod za zaštitu spomenika je ovo, pored odgovora gradske uprave, uvrstio u svoje izvješće prema UNESCO-u“, ističe Lopin.

Nije jasno ni kako ta tvrtka nastavlja uživati projektna sredstva i to kroz projekte koji zagovaraju ekološku osviještenost.

„U dva navrata sam pisala provoditeljima EU programa EU4Agri UNDP-u od kojih je tvrtka povukla 286.507 KM nepovratnih sredstava. Zanimalo me kako su uspjeli dobiti grant jer nemaju niti građevinsku niti uporabnu dozvolu, a prilikom apliciranja za grantove iste moraju imati. Inače, riječ je o grantovima za projekte kojima se uvode zeleni standardi i potiče ekološka proizvodnja. Dobila sam odgovor kojim ništa posebno nije rečeno. Znam da je UNDP i dolazio na teren, no na njihovoj stranici i danas stoji kako je Žuvela dobio grant“, navodi dalje Lopin.

Spori upravni spor

Podsjetimo, u vrijeme zadnjih prosvjeda federalni inspektori su izlazili na teren, te donijeli rješenje da se zaustavi proizvodnja, dok se ne riješi problem otpadnih voda. Županijski sud u Sarajevu je to rješenje zaustavio do okončanja upravnog postupka koji se vodi pred resornim ministarstvom.

I dok teče vrijeme između tromog bh. sustava, teku i mutne i smrdljive vode Radimljom, zagađujući lokalni kraj i ogađujući mještanima život.

Poduzetnici, vlasnici ribarnice ovakav način djelovanja nikada ne bi mogli provoditi u matičnoj zemlji, članici EU. Međutim, u Stocu mogu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.