EKOCID U STOCU ĆE TRAJATI JOŠ GODINAMA Predmet Žuvela na red bi mogao doći tek 2027. godine

Prosvjed Žuvela Stolac

Stolački ekocid, vjerovali ili ne, mogao bi biti riješen tek za četiri godine. Naime, ribarnica koja ispušta vode s ribljim iznutricama oko Radimlje pokrenula je upravni spor pred Županijskim sudom u Sarajevu, a Županijski sud u Sarajevu trenutačno rješava predmete iz 2018. 

Na naš upit da nam kod postupajućeg suca provjere u kojoj je fazi upravni spor poduzeća Žuvela HB d.o.o Stolac, odnosno kada bi se moglo očekivati njegovo okončanje, budući da vlasnik to poduzeća vrijeme dok traje upravni spor koristi za dodatno zagađenje, a inspektori FUZIP-a nemaju mogućnost to zaustaviti do okončanja upravnog spora iz Županijskog suda odgovaraju da se tek rade predmeti stari pet godina.

Prosvjed Žuvela Stolac

Na temelju provjera službenih evidencija utvrđeno je da se predmet koji se odnosi na upravni spor poduzeća Žuvela HB d.o.o Stolac, nalazi u evidenciji, te da se u Upravnom odjeljenju ovog suda trenutno rješavaju predmeti iz 2018. godine“, kazali su u odgovoru iz Županijskog suda Sarajevo. 

Postupajući federalni vodni inspektor Dženan Šelo također nam potvrđuje da upravni spor kod nadležnog suda u predmetu Žuvela-HB d.o.o. još uvijek nije okončan.

Upitani o novostima u ovom predmetu kažu da očekuju okončanje upravnog spora. 

"Podsjećamo, nakon izvršenog inspekcijskog nadzora kod subjekta Žuvela-HB d.o.o. Stolac po zaprimljenim prijavama građana o ispuštanju tehnoloških otpadnih voda na lokalitetu Radimlja bb Stolac, Federalna vodna inspekcija je, u skladu sa  Zakonom o vodama 13.7.2022 rješenjem zabranila upotrebu objekata za preradu i konzerviranje ribe iz kojih se vrši ispuštanje tehnoloških otpadnih voda, do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar. Osim toga, subjektu nadzora – pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu su, zbog utvrđenih nepravilnosti, izdani prekršajni nalozi u iznosu od 5.500 maraka"

Prosvjed Žuvela Stolac

„Rješenje je u zakonskom roku osporeno žalbom subjekta nadzora, čime je izvršenje odgođeno do donošenja odluke drugostupanjskog organa – Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nakon što je drugostupanjski organ žalbu odbio kao neutemeljenu, prvostupanjsko rješenje federalnog vodnog inspektora postalo je konačno i izvršno, te je postupajući inspektor dana 7.10.2022. godine donio zaključak o dozvoli prisilnog izvršenja rješenja, kojim je naloženo izvršenje pečaćenjem objekta dana 5.12.2022. godine.  Upotrebom prava na pravni lijek subjekt nadzora Žuvela-HB d.o.o. je pokrenuo upravni spor u kojem je Županijski sud Sarajevo dana 31.10.2022. godine donio rješenje o odgodi izvršenja rješenja Federalne uprave za inspekcijske poslove, do okončanja upravnog spora“, podsjeća u odgovoru Dženan Šelo, vodni inspektor u FUZIP. 

Što slijedi? Budući da Županijski sud Sarajevo rješava upravne sporove s pet godina zakašnjenja Stolac bi na red mogao doći tek 2027. godine. Do tada vlasnici Žuvele mogu mirno trovati rijeke i livade i odvraćati posjetitelje od jedne od najvrjednijih nekropola u BiH i šire.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.