NESLAVNA STATISTIKA HNŽ prva u Europi po broju zaraženih od koronavirusa

Covid mapa travanj 2021
WHO

Primorsko-goranska županija (PGŽ) druga je najgora regija u Europi na karti koja pokazuje sedmodnevnu incidenciju. Gore je samo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u BiH, gdje je potvrđeno 1729 novozaraženih u proteklih sedam dana, a sedmodnevna incidencija iznosi 779, što je porast od šest posto.

U Primorsko-goranskoj su u proteklih tjedan dana 2063 novozaražena, sedmodnevna incidencija iznosi 728, što je također porast od šest posto. U protekla dva tjedna u toj županiji zabilježene su gotovo četiri tisuće novooboljelih, navodi Index.

Zbog toga je Stožer PGŽ-a uveo lockdown koji je na snazi najmanje do 26. travnja. No šef Stožera Mladen Šćulac poručio je da postoji mogućnost postrožavanja mjera ako se stanje ne popravi.

"Trenutno je manji broj osoba u bolnici nego prije pet dana, kada je bilo 218 pacijenata u KBC-u Rijeka i 28 u Opatiji. Broj oboljelih pada, no računamo da bismo tek na 100 oboljelih dnevno ublažili mjere, i to kada 100 oboljelih dnevno bude bio broj koji ćemo imati tjedan dana", rekao je Mladen Šćulac.

Odjeća i obuća trenutno se ne prodaju, dok se neke druge potrepštine i dalje mogu kupiti.

"Ako ove mjere ne daju rezultat, morat ćemo uvesti rad samo za trgovine hrane i pića. Zatvorene su sve trgovine obućom i odjećom, a to se odnosi na sve koji prodaju takvu robu, neovisno o tome jesu li u malim trgovinama ili u trgovačkim centrima", rekao je Šćulac.

U Hercegovini koja se gotovo mjesec dana borila sa najtežom epidemiološkom situacijom od pojave koronavirusa, crne statistike se ublažavaju, ali liječnici upozoravaju da treba biti na oprezu dok se ne cijepi većina stanovništva.

Šef Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, prim. mr. sc. Zoran Karlović za Klix kaže da je u SKB-u Mostar na sastanku stručnih timova na osnovu statističkih podataka sa obazrivošću konstatirano ublažavanje epidemiološke situacije koja je bila izuzetno teška tijekom posljednjih četiri tjedna.