FOTO  „NEMOJMO DA "TREBA-BIŽAT" IZ RIJEKE TREBIŽAT!“ Uspješno završena akcija čišćenja korita

čišćenje rijeke Trebižat
Josip Ramljak

Turistička zajednica Grada Ljubuškog prošle je subote organizirala ekološku akciju čišćenja korita rijeke Trebižat. Ova hvale vrijedna inicijativa pokazala se kao itekako uspješna u svojim naporima. Grupa volontera i građana Ljubuškog udružila je svoje snage kako bi očistila korito rijeke, uključujući i područje oko bajera od mnoštva otpada i smeća. Što je najvažnije od svega sudionici su postigli dvostruku svrhu - osim što su uklonili znatnu količinu otpada oni su istovremeno širili svijest o značaju očuvanja prirodne ljepote ovog područja.

U akciji čišćenja sudjelovalo je više od 50 volontera.

Za vrijeme akcije očišćeno je korito rijeke duž cijelog njezina toka, počevši od vodopada Koćuše pa sve do Kravice. Dobrovoljci su bili podijeljeni u ukupno pet skupina. Tri skupine dobrovoljaca koristile su kajake kako bi se spustili nizvodno od vodopada Koćuša, a njihova zadaća bila je temeljito pregledati korito kako bi uklonili sve vrste otpada i smeća koje su pronašli tijekom svoje plovidbe. Druga dvije skupine  odabrane su za „pješački dio akcije“. Oni su pješice prešli cijelo područje bajera, uzduž i poprijeko, kako bi očistili obalu rijeke i okolne površine. Njihov itekako naporan rad osigurao je da ni najmanji komadići otpada i smeća ne budu zanemareni.

čišćenje rijeke Trebižat

„Među volonterima su bili učenici Gimnazije Ljubuški i Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški, rukometaši Izviđača, članovi Gorske službe spašavanja, Biciklističkog kluba Ljubuški te mještani koji su svojim dolaskom potvrdili svoju osviještenost o važnosti rijeke Trebižat“, izjavila je za Hercegovina.info Veronika Pinjuh, vršiteljica dužnosti ravnateljice Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Nemojmo da "Treba- bižat" iz rijeke Trebižat!

Ova jedinstvena rijeka ponornica ima u jednu ruku, nevjerojatnu sposobnost da se "skriva" ispod zemlje i izviruje na različitim mjestima, svaki put s novim imenom. To je ne samo geološko čudo, već i ekološki dragulj koji zahtijeva našu pažnju, brigu i očuvanje.

„Prekrasno sam djetinjstvo proveo u svom gradu, sa svojim prijateljima na ovoj rijeci. Ova rijeka je uvijek bila centar ljetnog okupljanja i kupanja svih nas, posebno naše djece i mladih! Ja, kao građanin grada Ljubuškog, fizioterapeut tog istog grada, Hardomiljčanin, ali prije svega običan čovjek koji gleda na budućnost svoga grada i rijeke Trebižat kao i na budućnost naše djece, zamolio bih prvo sebe pa tebe i onda sve nas da ozbiljnije shvatimo bogatstvo koje imamo i prestanemo uništavat ovo blago koje imamo! Nemojmo biti sebični i uništavati čistoću rijeke jer na toj rijeci se mnoga djeca kupaju, rone, plivaju pa i piju je ( vjerujući da je čista). Ostanimo vjerodostojni i nemojmo skupljati prašinu ispod tepiha misleći da se tepih nikad neće podignuti. Nemojmo da "Treba- bižat" iz rijeke Trebižat! Neka ostane vrijedni biser našeg grada i izvor, centar, radost svima nama koji se služimo s njezinim dragocjenostima“, izjavio je Josip Jelinić, jedan od vrijednih dobrovoljaca koji su se odazvali na poziv za akciju čišćenja.

čišćenje rijeke Trebižat

Važno je shvatiti da briga o okolišu i očuvanje prirode nisu samo moralna obveza, već i nužnost za našu budućnost. Zagađenje okoliša prijeti našem ekosustavu i na kraju krajeva,  našem zdravlju. Kroz zajedničke napore, edukaciju i promjene u načinu života možemo doprinijeti stvaranju održive budućnosti za sebe, ali i za neke buduće generacije. Svaki, pa i najmanji oblik brige ima itekako velik utjecaj na okoliš i trebali bismo se svi zajedno probuditi i preuzeti odgovornost za očuvanje našeg planeta.

čišćenje rijeke Trebižat
Foto: Josip Ramljak



„Cilj subotnje ekološke akcije je bio podizanje svijesti o potrebi očuvanja okoliša. Možemo biti zadovoljni jer smo među volonterima imali razne generacije koje su ujedinjeno djelovale u svrhu ostvarenja svoga cilja. Ova akcija nije završetak priče nego tek početak jedne ekološke kampanje kojom ćemo, nadam se, potaknuti još ljudi da nam se pridruže i da svojim svakodnevnim djelovanjem zajedno doprinesemo očuvanju ovoga prirodnog blaga. Zahvaljujem se svima koji su podržali akciju čišćenja korita rijeke Trebižat“, zaključila je Pinjuh. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.