NEMA DONACIJA Ni u Hercegovini pučke kuhinje nisu osjetile ukidanje PDV-a na doniranu hranu

Pučka kuhinja Ljubuški
Hercegovina.info

Još u lipnju prošle godine u Bosni i Hercegovini ukinut je PDV na doniranu hranu. Iako se smatralo kako će ta odluka potaknuti tvrtke koje se bave prehrambenom industrijom na veću donaciju prema pučkim kuhinjama u Bosni i Hercegovini to se ipak nije dogodilo.

Donacija velikih tvrtki nema u Hercegovini

Direktor Pučke kuhinje u Mostaru Franjo Slišković ističe kako ova odluka ni po ovu kuhinju nije potaknula velike tvrtke na donacije hrane.

"Iskreno rečeno nije. To tvrtke očito riješe na neki drugin način i negdje drugdje. Mi na osnovu toga nismo imali neku značajniju donaciju. Ono što dobivamo redovno godinama, to se održava", kaže Slišković za Hercegovina.info.

On je dodao kako Pučka kuhinja Mostar trenutno ima oko 190 korisnika, odnosno da se toliko obroka dnevno podijeli korisnicima.

Gotovo jednako obroka podijeli i Pučka kuhinja u Ljubuškom u organizaciji Udruge Marijine ruke iz Međugorja. I kod njih smo dobili isti odgovor.

"Ukidanje PDV-a na doniranu hranu nije rezultirala značajnim donacijama tvrtki koje se bave prehrabenom industrijom prema našoj kuhinji", kažu nam iz Ljubuškog.

"Donacije uglavnom donose građani koji kupe neke osnovne namirnice, onoliko koliko su u mogućnosti izdvojiti. No, i to se svelo na dane uoči Božića i Uskrsa. Sada smo imali jednu akciju u Osnovnoj školi Bijakovići u kojoj su djeca skupljala hranu i higijenske potrepštine. No, to nedostatno za potrebe naših korisnika. Kada je riječ o korisnicima same Udruge s hranom i lijekovima pomažemo oko 800 obitelji, dok naša kuhinja dnevno dnevno podijeli 200 obroka dnevno", rekli su iz ove pučke kuhinje za Hercegovina.info.

Ni u Sarajevu se ne mogu pohvaliti donacijama

Narodna kuhinja Stari Grad u Sarajevu nije dobila niti jednu donaciju od neke veće tvrtke.

"Od kada je usvojena ta odluka nama nije stigao ni gram ničega niti nas je netko pozivao za bilo kakvu donaciju. Građani doniraju kao i dosad, a tvrtke nisu", rekao je za Klix upravnik Narodne Kuhinje Stari Grad Amir Radeljaš.

Podsjetimo, uoči usvajanja ove odluke u istraživanju UN-a navedeno je da se zbog plaćanja PDV-a na doniranu hranu u BiH svakog dana uništi 767.123 obroka, odnosno hrane u iznosu oko 130 milijuna maraka na godišnjoj razini.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.