NEMA DOGOVORA Sindikati nisu prihvatili ponudu Vlade, učenici u ŽZH i dalje na božićnom raspustu

Nova osnovna škola Posušje
hercegovina.info

Učenici srednjih i osnovnih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji i dalje neće u svoje klupe. Naime, opći štrajk se nastavlja s obzirom da su Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama, kao i Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u ponedjeljak odbili ponudu Vlade ŽZH o povećanju plaća od 10 posto.

"Nismo prihvatili ponuđeno povećanje jer je bilo jednostrano i uvjetovano uzmi ili ostavi, odnosno ako ne prihvatimo ponudu da nam ostaje postojeća osnovica. Pokušavamo naći bolje rješenje, odnosno da nam plaća bude jednaka onoj u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Tražimo da se ona usklađuje ili s porastom životnih troškova ili porastom prosječne plaće", rekao je za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikat uposlenih u osnovnim školama Slaven Ljubić.

Nakon što su u petak odbili povećanje od 10 posto, te odluku proslijedili u zbornice i uposleni u srednjim školama danas su ponovno odbili ponudu Vlade ŽZH.

"Danas se izglasavalo u zbornicama i sve su jednoglasno odbile prijedlog Vlade. To nije na tragu onoga što mi tražimo. Također, želi se predstaviti kako je Kolektivni ugovor spreman za potpisivanje, a to nije istina budući da članak 29. koji uređuje plaću nije završen. Mi smo ponudili tri scenarija, ali nikada nismo imali priliku razgovarati o tome. Oni su dobili sva tri. Obrazložili smo svoje zahtjeve i to nije puno više nego što nam se nudi, ali nam daje sigurnost da u budućnosti ponovno nećemo morati tražiti i štrajkati. Valjda bi to svima trebalo biti u interesu", rekla je za naš portal predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric.

Siječanj je na svom kraju, a dogovora između sindikate i Vlade ŽZH nema. Kada će učenici sjesti u svoje klupe i kako će nadoknaditi izgubljeno i dalje ostaje otvoreno pitanje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.