NAZIVAN JE POVIJESNIM Na današnji dan 2005. BiH je zakoračila prema EU, i nije napravila ni koraka dalje

Zastave BiH i EU
Anadolija

16 je godina kako je BiH zakoračila na put ka EU. Na današnji dan 2005. u Sarajevo je doputovao Oli Rehn, a dočekali su sada već ostarjeli i preminuli, nekadašnji članovi Predsjedništva. 

Ceremoniji otvaranja pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji, koja je organizirana 25. studenoga 2005. godine u zgradi institucija BiH nazočili su Ivo Miro Jović, predsjedatelj Predsjedništva BiH i Sulejman Tihić, član Predsjedništva  Bosne i Hercegovine. Na službenom otvaranju su također bili nazočni predstavnici Parlamenta, Vijeća ministara, entitetskih vlasti, međunarodnih organizacija i građanskih udruženja, a prigodna obraćanja imali su Olli Rehn, tada član Europske komisije, Adnan Terzić, tada predsjedatelj Vijeća ministara i Matthew Rycroft, tada veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH (u ime predsjedatelja EU). 

Sedmog studenog Ministarsko vijeće EU dalo je suglasnost za početak pregovora o Sporazumu stabilizacije i pridruživanja BiH Europskoj uniji, ali objava datuma službenog starta pregovora odložena je za kasnije. Točno na desetu godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, 21. studenog, Europskoj komisiji je dano ‘zeleno svjetlo’ da pregovore sa Bosnom i Hercegovinom o pridruživanju Europskoj uniji može započeti 25. studenog 2005.

Europski komesar za proširenje Olli Rehn boravio je na današnji dan 2005. u Sarajevu , kako bi svečano otvorio ranije najavljeni početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Iako se radilo tek o formalnoj ceremoniji, događaj je u državnim institucijama i u javnosti označen povijesnim. Predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić, najavio je tada da će pregovori trajati “kraće od godinu dana”. 

2021. smo na istoj stepenici na putu ka EU, prvoj. Pretekle su nas sve zemlje regije, a neke europske već i povukle kandidaturu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.