NASTAVLJENI PREGOVORI Je li nedjelja dan D kako je najavio Radončić?

Dragan Čović
T.S/Klix.ba

U Izaslanstvu EU danas će biti nastavljeni pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH. Pregovori se sve vrijeme vode uz medijaciju međunarodnih službenika Angeline Eichhorst, visoke dužnosnice Europske unije, te Michaela Murphya, veleposlanika Sjedinjenih američkih država u BiH koji je u pregovorima preuzeo ulogu Metthew Palmera, javlja Avaz.

Kako se dalo zaključiti iz izjava sudionika pregovora, dogovor će najviše ovisiti od odnosa SDA i HDZ-a.

Nakon jučerašnjeg sastanka, reakcije lidera ove dvije stranke bile su podijeljene. Dok je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, novinarima samo kratko rekao da se pregovori nastavljaju danas bez otkrivanja detalja i izjava, Dragan Čović, lider HDZ-a je rekao da "on sve čini da dođe do dogovora i da pomogne BiH"

"Neki bi željeli brutalno mijenjati strukturu BiH a naša obaveza u fokusu je bila vješti sporazum iz Mostara, provesti sve presude Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda, osigurati legitimno predstavljanje i to vrlo jasno definirati kroz Izborni zakon i ograničene izmjene Ustava", kazao je Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, Fahrudin Radončić je kazao da se stavovi približavaju, da bi nedjelja mogla biti dan D, "ali da nitko ne smije biti siguran 100 posto što će se dogoditi".

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, je ranije napustio jučerašnji sastanak, ali je sinoć za Face rekao da Čović uzima deset puta više od onoga što mu pripada.

Novi sastanak u vezi nastavka pregovora počeo u 9 sati a prisustvovat će mu predsjednici stranaka, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević.