VIDEO  PREGOVORI Čović: "Događa se što i u Neumu"; Izetbegović: "Čović će morati platiti za ono što je uradio"

Dragan Čović
N1

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da neće popustiti pritiscima u pregovorima koji se vode oko izmjena Izbornog zakona.

Kazao je da njemu predstavnici međunarodne zajednice prijete i podsjećaju da je i njegov otac morao podnijeti bolne stvari te da će tako i on morati uraditi neke nepopularne stvari koje će oboriti rezultat SDA na predstojećim izborima.

Izetbegović je potcrtao da neće pristati na to i da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović morati platiti za ono što je uradio i odustati od mnogih jakih stvari koje sada drži u Federaciji. 

"Morat će odustati od blokada koje sada živimo, nedozvoljavanja da popunimo Ustavni sud, neformiranja nove vlade, od toga svega moraju odustati napismeno ili nema dogovora", rekao je Izetbegović prenosi Fena.

Poručio je da je neophodno popraviti odnos Bošnjaka i Hrvata koji je, kako je rekao, pokvario Čović svojom podrškom Miloradu Dodiku i koketiranjem sa silama koje ugrožavaju BiH i tako naljutio Bošnjake i napravio problem.

U zgradi izaslanstva Europske unije i danas su vođeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Nakon razgovora medijima se obratio Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NIP).

"Sad mogu sa sigurnošću reći da smo ušli u završnu fazu i mislim da su predstavnici Međunarodne zajednice iskristalizirali dokument koji je sublimacija višemjesečnih, možda i višegodišnjih pregovora i pokušaj kompromisa u kojima kad čitate neko rješenje skočite od radosti i udarite glavom od zid kad pročitate sljedeće rješenje", rekao je Konaković.

Kaže da su medijatori iz EU i SAD bili veoma objektivni. "Koliko god mi željeli doprinijeti finalnom rješenju sve se odnosi na odnos SDA - HDZ, dva ključna politička aktera. Ovaj dogovor zavisi od njihovih odnosa, što nije dobro", kazao je Konaković, piše 'Dnevni avaz'.

Medijima se večeras kratko obratio lider HDZ-a Dragan Čović, kritizirajući indirektno Stranku demokratske akcije, javlja N1.

“Događa se nešto slično Neumu – blizu smo rješenja, ali ne uspijevamo okončati pregovore. Neki bi brutalno mijenjali strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog događanja u okruženju.

Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači s HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH”, izjavio je lider HDZ-a Dragan Čović.

Čović je dodao kako je kompromis je mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovi.

Ilija Cvitanović je optužio Stranku Demokratske Akcije da kroz svođenje Doma naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine na razinu Vijeća naroda Republike Srpske, želi od FBiH stvoriti Republiku Srpsku bošnjačkog naroda, prenosi Klix.

"Ono što ruši Bosnu i Hercegovinu je poruka i vrlo jasno ću reći, danas iz SDA, o Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, da ga dovedu na razinu Vijeća naroda Republike Srpske i da naprave u Federaciji, Republiku Srpsku bošnjačkog naroda.", izjavio je Cvitanović.

On ističe kako se došlo sa zadatkom rješavanja presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da su spremni razgovarati o svim temama, da su našli rješenje kako da se odblokiraju procesi u Federaciji BiH i da svaki konstitutivni narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH koji nije po njihovoj mjeri, ali da ne postoji partner u Hrvata koji bi pristao da se dira u Dom naroda.

"U jednom trenutku je izgledalo da smo mi blizu dogovora i ja ostavljam mogućnost da će i sutra doći do dogovora jer su se modeli različiti kroz dan mijenjali ako sutra budemo na tragu onog što smo relativno korektno usuglasili postoji mogućnost da se proces završi,. Naša ruka, naš dolazak je siguran i mi ćemo dati trud maksimalan da dođemo do dogovora", poručio je predsjednik HDZ 1990.

Cvitanović je rekao da traži da se poštuje struktura FBiH kako je definirano u Washingtonu i Daytonu.