Naši muževi i djeca još ne mogu kući, a migranti hodaju bez ikakvih papira

Naši muževi i djeca još ne mogu kući, a migranti hodaju bez ikakvih papira
REUTERS

U Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek je na snazi mjera samoizolacije za sve koji ulaze preko granice, a koja bi, kako smo i objavili, trebala biti ukinuta ovaj tjedan.

Sve dok se ona ne ukine, to praktično znači da naši radnici, školarci, svi koji su otišli trbuhom za kruhom  u Hrvatsku i dalje odgađaju dolazak kući jer ne žele provesti 15 dana u samoizolaciji. U isto vrijeme ilegalni migranti slobodno cirkuliraju zemljom.

Tek neki budu zaustavljeni. Tužitelj Tužiteljstva BiH, od Granične policije BiH preuzeo i ispitat će dvojicu osumnjičenih državljana Afganistana, koji su uhićeni slobode na širem području Zvornika, prilikom krijumčarenja preko rijeke Drine, 6 ilegalnih migranata, koje su čamcem prevezli iz Srbije u BiH.

Osumnjičeni su uhićeni, kada su prešli na teritoriju BiH, a pod istragom su i sumnjiče se da su, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njima poznatim osobama iz Srbije i BiH, kao i osobama iz migrantske populacije, vršili organizirano krijumčarenje osoba koje ne ispunjavaju uvjete za legalan i zakonit ulazak u BiH, a radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora, s obzirom da se radi o stranim državljanima, koji bi odlaskom iz zemlje, postali nedostupni pravosuđu BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.