NAŠE I VAŠE REVIZIJE Nakon što su krili dokumente od besplatne federalne revizije, ZZO HNŽ našim novcem naručio svoju

ZZO HNŽ revizija

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije raspisao je natječaj za reviziju. Nakon provedene federalne revizije Ureda za reviziju koja je ukazala na niz nepravilnosti, a posebno oko tajnovitosti i skrivanja dokumentacija za sporni 'Peti kat' u ovoj instituciji su se očito odlučili za reviziju koja bi zadovoljila i ispeglala imidž te institucije koji je posljednjih godina srozan.

U natječajnoj dokumentaciji traže se računovodstvene, revizorske i knjigovodstvene usluge.

Za navedene usluge iz ZZO će to platiti 10 tisuća maraka bez PDV-a, a revizija bi za potrebe poduzeća trebala biti dovršena do travnja sljedeće godine.

ZZO HNŽ revizija

Kriterij za dodjelu ugovora bit će ekonomski najprihvatljivija ponuda, a u natječajnoj dokumentaciji navedeno je da je cijena kao potkriterij 50 posto bitna, broj sati utrošenih na revizorske radnje 30 posto te 20 posto ide na broj sati utrošenih na predrevizorske radnje.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 3. listopada, dok na portalu javnih nabavki nema obavijesti tko će imati čast modificirati federalnu reviziju, na službenim stranicama Zavoda za zdravstveno osiguranje u rubrici javnih nabavki za nabavu revizorskih usluga 4. listopada objavljeno je kako obavijest nije objavljena.

ZZO HNŽ revizija

ZZO HNŽ revizija

Što je bilo s federalnom revizijom?

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine objavio je opsežno Izvješće o financijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije na 64 stranice.

Revizoru su prije par mjeseci donijeli brojna mišljenja, ali i ukazali na veliki broj nepravilnosti i neusklađenosti. Na par mjesta su izričito podvukli da se u Zavodu godinama radi suprotno sa Zakonom o proračunu.

U izvješću se ukazalo i na potencijalnu nelegalnost pozicije trenutačne vršiteljice dužnosti direktorice Ane Vidačak, ali ukazuje i na nerad Gorana Opsenice za kojeg nitko ne zna je li još uvijek ministar ili nije jer nije donio Program mjera zdravstvene zaštite zbog čega se javne nabavke vrše u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

'Peti kat', koji je predmet federalnih i državnih istražitelja - sakrili od revizora

Sve dosad navedeno samo je dio nepravilnosti koje su federalni revizori zatekli u ovome Zavodu. Ono što je i njih same iznenadilo je koliko je zapetljana priča o novom IZIS-u (Integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu) i koliko važnih informacija su odgovorne osobe pokušale sakriti od njih. O cijeloj ovoj aferi portal hercegovina.info pisao je u više navrata pod šifrom Peti kat

Zbog nedostavljanja i tajenja tražene dokumentacije revizori nisu bili u mogućnosti potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da autor softvera IZIS-a nema mogućnost da se dalje angažira na novim projektima nadogradnje IZIS-a, kao i na projektima integracije IZIS-a s drugim eksternim zdravstvenim sustavima, što su iz ZZO naveli kao glavni razlog prelaska na novi sustav.

ZZO više od pola godine pravno obezglavljen

Vodstvo ove najbitnije zdravstvene ustanove u županiji bilo je pitanje i županijskih sjednica kada su se zastupnici s pravom pitali tko vodi tu instituciju. Podsjetimo, v.d. vršiteljici dužnosti ravnateljice Ani Vidačak rok je istekao 9. ožujka. Njezinom donedavnom savjetniku Radi Bošnjaku savjetnički ugovor je istekao prvi travnja. ZZO je u vakumu, a imenovanje novog ravnatelja nije okončano. Naime, ministar zdravstva Goran Opsenica u nekoliko je navrata na Vladu kandidrao imenovanje Ane Vidačak, produžene ruke Rade Bošnjaka, no nije bilo nužne većine. HDZ-ovci među sobom nisu imali dogovor koga imenovati na čelo Zavoda, a status quo ostao je do danas.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.