NAKON SIPA-E Rektorima, dekanima, profesorima koji su uhićeni, pa pušteni stiže inspekcija

diablo 2, organizirani kriminal, pranje novca, Njemačka, Federacija BIH, ubojstvo, zavod za zapošljavanje, tuzlanska županija, služba za zapošljavanje, uhićenje, istraga, Sipa, sveučilište, diplome

Nakon što je, s ciljem obračuna sa onima koji su prodavali fakultetske diplome, uhićeno 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih sveučilišta, te pretresen veći broj ovih ustanova, njih će posjetiti i inspekcija, potvrđeno je 'Nezavisnim novinama'.

Afera 'prodaja diploma' je, podsjetimo, vrhunac imala 21. veljače, kada su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali na nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, mahom iz Banja Luke.

Iako je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić, sumirajući rezultate akcije 'Klaster', iznio niz detalja, pa i onaj 'da se diploma može kupiti na benzinskoj postaji', na brojna pitanja javnost i dalje očekuje odgovore, uključujući i ono koje se odnosi na dalji rad ovih fakulteta.

"Od Republičke prosvjetne inspekcije zatraženo je sprovođenje izvanrednog inspekcijskog nadzora nad visokoškolskim ustanovama obuhvaćenim ovom akcijom, a koji će uključivati kompletnu kontrolu zakonitosti rada i zakonitosti akata visokoškolskih ustanova", rečeno je 'Nezavisnim novinama' iz Ministarstva za znanstveno - tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske.

Iz Inspektorata Republike Srpske je potvrđeno da prosvjetna inspekcija već radi svoj dio posla na konkretnom predmetu.

"Budući da postoji osnovana sumnja da su subjekti koji su bili predmet operativne akcije 'Klaster' postupali suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju u smislu izdavanja javnih isprava, prosvjetna inspekcija poduzima određene radnje iz svoje nadležnosti na predmetnim visokoškolskim ustanovama", rekli su za 'Nezavisne novine' iz Inspektorata R. Srpske.

Ističu da postupak koji provodi SIPA i dalje traje, te da su o okolnostima koje se stavljaju na teret osobama i ustanovama upoznati samo putem informacije iz medija.

"Republička prosvjetna inspekcija zatražila je od SIPA-e da nam dostavi informacije i dokumentaciju, u mjeri u kojoj to neće ugroziti njihov postupak, a s ciljem poduzimanja aktivnosti iz naše nadležnosti", kažu iz Inspektorata R. Srpske.

Iz Ministarstva za znanstveno - tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske također ističu da su zatražili od SIPA-e informacije o akciji 'Klaster'.

"Visokoškolske ustanove obuhvaćene akcijom 'Klaster' mogu izvoditi nastavni proces dok se ne utvrdi eventualno nezakonito postupanje", kažu iz resornog ministarstva, te podsjećaju da su privremeno obustavljeni svi započeti procesi akreditacije i reakreditacije visokoškolskih ustanova obuhvaćenih ovom akcijom.

Ministarstvo je, kako dodaju, poduzelo hitne korake iz svoje nadležnosti i očekuje rezultate u što skorijem roku. I javnost, također u što skorijem roku, očekuje da se nadležni izjasne o svim nejasnoćama proisteklim iz ove akcije, o kojoj se brujalo nekoliko dana, a onda je počela da pada u zaborav, navode 'Nezavisne novine'.

Sud BiH je, podsjetimo, odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora uhićenima u akciji 'Klaster' i Dušanu P., Zoranu K., Vladimiru S., Goranu L. i Ljubiši T. izrekao mjere zabrane.

Kada su u pitanju ostali osumnjičeni kojima je tužiteljstvo predložilo mjere zabrane, iz suda je rečeno da su Vojislavu Š., Vasi P., Denisu P., Mirku T., Draganu I. i Selmi O. M. određene mjere zabrane.

Tužitelj Kajganić je, podsjetimo, ranije izjavio da su došli do dokaza da je jedna od kupljenih diploma i ona za inženjera građevinarstva. "Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim sveučilištima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana", kazao je Kajganić.