NAKON PRITUŽBI ČITATELJA Pokušali smo se naručiti na razne preglede, evo kad se dobije termin

bolnica, zdravstvo, Mostar, liječnica, lažni nalazi, osobni liječnik, liječnik, posjeta liječniku, karcinom, karcinom dojke, SKB Mostar, Dr. Safet Mujić, hercegovačko-neretvanska županija, naručivanje pacijenata, Mostar, braća, studenci, obdukcija, zenica, liječenje, presuda

Nakon brojnih pritužbi građana da se na neke preglede u Hercegovini isuviše čeka, pozivali smo bolničke centre i pokušavali se naručiti kao obični građani.

Prvo smo pitali za mamograf. Zanimljivo u SKB-u se ne čeka dugo. Nakon poziva i upita za pregled kažu dam da je to skoro pa gotovo odmah, osobito ako zovemo s područja Mostara. Međutim, na isti upit, ako je rutinski, a ne žurni pregled iz Kantonalne bolnice Safet Mujić kažu da je pregled dostupan za godinu do godinu i pol.

Dok se još uvijek koliko-toliko nađe mjesta i empatije prema najprioritetnijim pacijentima, korisnici sekundarne zdravstvene zaštite većinom nemaju sreće pri naručivanju, a često ni vremena čekati na preglede bez obzira što se ne radi o životu i smrti. Čitatelj je podijelio svoja iskustva s Neuropedijatrijom u SKB Mostar gdje su mu kćerku naručili za pet mjeseci.

"Kod kćerke od pola godine supruga i ja smo uočili određene smetnje pri puzanju te smo kontaktirali odjel Neuropedijatrije na Klinici za dječje bolesti u SKB Mostar kako bi dogovorili pregled, a gospođa nam je rekla da bi idući slobodan termin mogao biti tek za pet mjeseci. Naravno da nismo čekali jer je dijete u tih pet mjeseci, ne samo propuzalo, nego i prohodalo. U međuvremenu smo se obratili specijalisti koji radi u privatnoj ordinaciji i na pregled nismo uopće čekali"

Ono što posebno frustrira zdravstvene korisnike u HNŽ-u je činjenica i kad bi htjeli biti odgovorni prema svome zdravlju to i ne mogu. Svake godine u Mostaru razne udruge pozivaju na preventivne i blagovremene preglede, posebno za ugroženu populaciju, no činjenica je da je to skoro nemoguće pogotovo ukoliko navedete da vam trenutno nije ništa i da bi se samo pregledali. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.