NAKON GODINU DANA OBUSTAVLJEN POSTUPAK Liječnik nije počinio kazneno djelo, prvooboljeli nije išao dalje od Hrvatske

NAKON GODINU DANA OBUSTAVLJEN POSTUPAK Liječnik nije počinio kazneno djelo, prvooboljeli nije išao dalje od Hrvatske
hercegovina.info

Nakon godinu dana obustavljena je istraga o okolnostima dolaska prvooboljelog pacijenta od koronavirusa na Odjel za plućne bolesti u Mostaru. 

"Županijsko tužiteljstvo HNŽ u kaznenom predmetu formiranom povodom slučaja koji se dogodio dana 16./17.03.2020. godine, oko prijema pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, od kojih se za jednog kasnije ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom, a u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te utvrđivanja postojanja eventualne kaznene odgovornosti za neko od kaznenih dijela protiv zdravlja ljudi, kako od strane pacijenata, tako i od strane liječnika koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, poduzelo sve potrebne istražne radnje, te putem policijskih i inspekcijskih organa utvrdilo stvarno činjenično stanje".

"Teškoće u provođenju istražnih radnji koje su utjecale i na dužinu trajanja istrage, predstavljale su činjenice da su pojedini odjeli SKB-a Mostar bili izmješteni, kao i dokumentacija i drugi dokazi koji su bili premiještani, te kontaminirani".   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon provedenih radnji u odnosu na, u međuvremenu preminulog V.P. zbog nastupanja smrti obustavljene su sve istražne radnje u postupku, dok je u odnosu na prijavljenog liječnika B.J. iz Mostara utvrđeno da svojim radnjama nije počinio kazneno djelo za koje je prijavljen, niti bilo koje drugo kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti".           

"Naime, niti jedan prikupljeni dokaz ne upućuje na osnovanu sumnju da je prijavljeni liječnik B.J. u momentu prijema pacijenta znao ili mogao znati da je V.P. prethodno boravio u zemljama u kojima je proglašeno stanje pandemije. Naknadnim provjerama putem Interpola je utvrđeno da neposredno prije prijema u SKB Mostar V.P. nije boravio u tim zemljama već u Republici Hrvatskoj".

Nadalje je inspekcijskim nadzorom i iz drugih dokaza utvrđeno da je prijavljeni B.J. postupao sukladno Planu pripravnosti koji je propisala Sveučilišna klinička bolnica Mostar za postupanje u vrijeme epidemije. Iz navedenih razloga u ovom predmetu se neće poduzimati dalje istražne radnje prema prijavljenom B.J. i postupak je obustavljen", zaključili su iz Tužiteljstva za hercegovina.info.

Podsjetimo, javnost se prošle godine u ova doba sustavno bavila pitanjem kako je prvooboljeli od koronavirusa završio kod kuma na plućnom, umjesto o Covid bolnici, te je li skrivao da je bio u inozemstvu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.