Na Sud pristižu stotine tužbi protiv Hercegovina osiguranja

Oko 300 tužbi radnika mostarskog Aluminija i Rudnika boksita Tomislavgrad već su stigle, a očekuje se još oko 2000 tužbi iz Aluminija, Elektroprivrede HZ HB, Eroneta…
Za isplatu polica životnog osiguranja i premije za koje su prevareni radnici izdvajali novac punih deset godina trebalo bi, prema grubim procjenama, izdvojiti oko 10 milijuna maraka, a svaki bi radnik u prosjeku trebao dobiti od 5 do 8 tisuća maraka.  Pored dugovanja za police osiguranja tu su dugovi i za neisplaćene police osiguranja za automobile, ali i dugovi prema dostavljačima. Naime, dugovanja se tako penju i do vrtoglavih 25 milijuna maraka.
Izvješće Vladi


Predsjednik Sindikata Aluminija Samir Anić nam je kazao da ih već dulje vrijeme nitko iz ove osiguravajuće kuće nije primio, a da nemaju kontakt ni s Agencijom za nadzor osiguranja u Federaciji BiH koja je uvela privremene mjere u Hercegovina osiguranje. Novi direktor spomenute agencije Ivan Brkić poručuje da su svjesni situacije, ali da se stvari ne mogu popraviti preko noći. On pojašnjava da bivši upravitelj osiguranja, koga je postavila Agencija, Slađan Bevanda još nije razriješen te da je dužan podnijeti izvješće Agenciji za razdoblje dok je bio na čelu osiguranja, odnosno od 15. ožujka do danas. “Ne znamo još ništa za tužbe i nitko nas nije obavijestio. Zovnut ću Bevandu da napravi izvješće i informaciju o tome postoji li strateški partner za Hercegovina osiguranje i vode li se razgovori s nekim kako je bilo govora”, kaže Brkić. Novi direktor agencije u ponedjeljak će Vladi FBiH podnijeti izvješće o situaciji u osiguravajućim kućama u Federaciju i nakon toga bi moglo biti više informacija o ovom problemu koji muči pola Hercegovine. On nije mogao ni dati odgovor na pitanje razmišlja li se o likvidaciji Hercegovina osiguranja i na koji način planiraju isplatiti novac osiguranicima brojnih tvrtki i fizičkim osobama kojima Hercegovina osiguranje duguje.  

Prijave protiv odgovornih


Anić nam je kazao i da su u dogovoru s drugim prevarenim radnicima odlučili pored tužbi zatražiti odgovornost rukovodstva Hercegovina osiguranja, koje je djelovalo od 2000. do 2010. Anić kaže da će ovih dana podnijeti prijavu protiv Hercegovina osiguranja Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog nemogućnosti pronalaska drugog rješenja za naplatu polica osiguranja. Ovo je, čini se, i jedini način da odgovorni ljudi, koji su vodili osiguranje u vremenu kada su nastala dugovanja i kada je nestao novac od polica, odgovaraju jer niti jedna sigurnosna ili pravosudna institucija ni nakon brojnih apela prevarenih ljudi nisu našla za shodno barem se raspitati gdje je nastao problem.

Pogrešan početak


Prije desetak godina Hercegovina osiguranje je po ostvarenoj premiji bilo drugo osiguranje u FBiH, a 2009. je završilo na 13. poziciji od petnaest osiguravajućih kuća s trendom nastavka pada ostvarene premije. Nejasno je kako je Uprava kuće uspjela s drugog osiguravajuću kuću srozati na dno, te je li ovo rađeno smišljeno.
Ipak, valja podsjetiti i na to da su problemi u ovoj osiguravajućoj kući prisutni od njezinog osnivanja jer je njihov većinski vlasnik Hercegovačka banka u koju je u proljeće 2001. međunarodna zajednica uvela prinudnu upravu, iako je banka bila likvidna, zbog sumnji da je financijski motor Hrvatske samouprave.

Piše: Vanja Bjelica/dnevni list