NA KOJIM PREDMETIMA NABIJAJU NORMU? Sud i Tužiteljstvo HNŽ-a se hvale odličnim radom, tvrde da im je norma 165 posto

Županijski sud u Mostaru

Na idućoj, sutrašnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a naći se izvješće o radu Suda i Tužiteljstva HNŽ. 

I premda se u izvješću o BiH jasno navodi da nismo napredovali u borbi protiv korupcije, a posebno se u neradu ističu baš hercegovački sudovi i tužiteljstva oni se u izvješćima hvale postotkom kakvog nema ni Švicarska. O čemu se radi? 

Nagomilani, sitni predmeti koji se vuku godinama nabijaju normu kojom se hvale suci, koji ganjaju lakše predmete s najviše bodova. Tužitelji, koji nijedan veliki korupcijski predmet ne završavaju, u kriznim situacijama se loše snalaze, loše istupaju prema medijima, ne osjećaju bilo i potrebe javnosti hvale se da prebacuju normu preko 100. Među ovima koji prebacuju normu je i glavni tužitelj Zdenko Kovač, 'koji ne bi morao nikako raditi na predmetima, ali prebacuje normu'.  

Kako rade i kako transparentno rade tužitelji ponajbolje su potvrdili Krstići, obitelj stradala na Buni. Tek nakon godinu dana Tužiteljstvo šalje priopćenje da istrage nema, premda je slučaj zahtijevao najmanje tri puta osoba za to zadužena izađe pred tužiteljstvo i odgovori na sva pitanja novinara. O ovoj problematici smo govorili i na jučerašnjoj radionici Društva novinara BiH na temu suradnje medija i pravosuđa. No, vratimo se izvješćima. Županijski sud se najviše hvali. 

Kolektivna norma suda u 2022. godini je 165 posto, što je odličan rezultat“, navodi se u izvješću o radu Suda. „U izvještajnom razdoblju na kaznenom referatu sud je ukupno u radu imao 369 predmeta iz kazneno pravne oblasti. U 2022. godinu preneseno je 67 predmeta dok je primljeno novih 302 predmeta, a na kraju 2022. ostalo je 57 neriješenih predmeta“, navode u kategoriji kazneno-pravna oblast.

Izvještaj o Radu Kantonalnog Suda Mostar Za 2022. Godinu by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Nadalje ističu da su imali 14.285 građanskih predmeta, a 2.679 im ostalo za rješavanje u ovoj godini. Na upravnom referatu imali su 2.842 predmeta, a ostalo im 2.185 za rješavanje u ovoj godini. Uglavnom, u izvješću o radu koje potpisuje predsjednik suda Zoran Krtalić, na Sudu nema problema. 

'Nema' problema ni u radu Tužiteljstva HNŽ. Oni su pak ostvarili 81,85 posto kolektivne norme, a navode da su u izvještajnom razdoblju riješili 91.22 posto godišnjeg priliva novozaprimljenih predmeta.  

Izvještaj o Radu Tužilaštva... by Uredništvo hercegovina info

„Najveća godišnja norma ostvarena pojedinačno u tužiteljstvu iznosi 127.27 posto. Glavni tužitelj, koji ne treba rješavati predmete po Pravilniku VSTV-a BiH i sedam tužitelja su ostvarili normu iznad 100 posto, a jedan odjel (RZ) je imao normu iznad 100 posto. Trinaest tužitelja su ostvarili normu ispod 100 posto“, hvali se u izvješću Tužiteljstvo.

Županijski sud u Mostaru

Hercegovina.info u Tužiteljstvu ima niz predmeta gdje je nakon autora i prijavitelj. U aferi Urbicid, o kojoj smo počeli pisati prije 4 godine još nema optužnice, obustavljena je istraga u predmetu Šejtanić, gdje je pravomoćni osuđenik na čelu škole, a nije procesuiran. Nadalje, u predmetu kupoprodaje prostorija u Prozoru gdje član mladeži HDZ kupuje prostor za 50 tisuća i prodaje ga ZZO-u, HDZ-ovu ravnatelju za 250 tisuća nije učinjeno ništa. Tužitelj se fokusirao na dokazivanje vrijednosti objekta, umjesto na kupoprodaju u kojoj je netko lagano zaradio 200 tisuća maraka. Istraga je obustavljena u mnogim jasnim predmetima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.