SVE ŠTO SMO PRIČALI U PARKU Pravosuđe ne radi, kontrolira ga politika, kriminalci koriste rupe

pravosuđe,Hrvatska,Europska Komisija,supružnici,ljubušaci,zatvor,presuda,dijete,pokušaj ubojstva,Ingrid Miloš,Mario Bašić,Amir Džafić,hotel jablanica,Enisa Klepo
Ilustracija

Kakvi idemo poklonjenim putem za EU? Policijom nam upravlja politika, kriminalne organizacije koriste zakonske i administrativne slabosti, pravosuđe ne funkcionira. Sve to smo govorili na konferenciji za tisak u parku u Mostaru, a isto se nalazi u ključnom izvješću za BiH za tekuću godinu. 

Jedan od ključnih nalaza izvješća o BiH u 2023. je da u ovoj zemlji nije postignut napredak u borbi protiv korupcije. 

„Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi priprema kada je u pitanju pravosuđe. U ovoj oblasti je postignut određeni napredak. Bosna i Hercegovina je u rujnu 2023. godine izmijenila Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV BiH) s ciljem uspostavljanja sustava za provjeru financijskih izvješća sudaca, tužitelja i članova VSTV-a BiH, ali uz izmjene u odnosu na prethodnu verziju po kojoj je konzultirana Venecijanska komisija. Takve izmjene stoje na putu efikasnosti sustava financijskih izvješća i stoga ih je potrebno dopuniti. Vijeće ministara je također imenovalo novo nadzorno tijelo za nazdor provedbe strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina".

"Nema unapređenja kod neovisnosti i nepristranosti pravosuđa. Izvršna i zakonodavna vlast nisu usvojile dodatne mjere zaštite. U primjeni pravila o imenovanju, disciplinskoj odgovornosti, profesionalnom napredovanju i sukobu interesa sudaca i tužitelja i dalje postoji nedosljednost i preširoka diskrecija. Kontinuirani i evidentni znaci pogoršanja i dalje zahtijevaju hitne mjere za jačanje integriteta i vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe. Loše funkcioniranje pravosudnog sustava i dalje podriva uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala".

"Skupština entiteta Republika Srpska pozvala je suce Ustavnog suda BiH da podnesu ostavke i legalizirala neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda, dovodeći u pitanje autoritet i integritet Ustavnog suda i narušavajući ustavnopravni poredak zemlje“, ističe se u izvješću o BiH za 2023.
Bosna i Hercegovina je između rane faze i određene razine pripremljenosti u prevenciji i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Nije postignut napredak u borbi protiv korupcije. Određeni napredak je postignut u borbi protiv organiziranog kriminala, navodi se dalje. 

„Vijeće ministara usvojilo je strategiju o organiziranom kriminalu, strategiju i akcijski plan za borbu protiv terorizma, ažuriranu procjenu rizika i prateći akcijski plan za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. U lipnju 2023. godine konačno je sa radom započela kontakt točka za saradnju sa Europolom. Ministarstvo pravde tek treba da podnese Vijeću ministara na usvajanje nacrt državnog zakona o sprječavanju sukoba interesa u skladu sa europskim standardima".

"Iako je podignut jedan broj optužnica u predmetima korupcije na visokoj razini, ukupni rezultati u sprečavanju i suzbijanju korupcije (uključujući i na visokoj razini) su i dalje minorni zbog operativne neefikasnosti i političkog uplitanja. Prisutni su sustavni nedostaci u operativnoj suradnji između agencija za provođenje zakona u borbi protiv organiziranog kriminala, zbog neusuglašenog kaznenog zakonodavstva, slabe institucionalne koordinacije i iznimno ograničene razmjene obavještajnih podataka. Kriminalne organizacije koriste zakonske i administrativne slabosti, dok je policija podložna političkim uplitanjima“, navodi se u izvješću. Financijske istrage i zapljena imovine su također uglavnom neefikasne.

Proaktivni pristup je i dalje od suštinskog značaja za suzbijanje kriminalne infiltracije u političkim, pravnim i ekonomskim sustavima. Tek treba pojačati saradnju sa Eurojustom i Europskim javnim tužilaštvom (EPPO). Nadovezujući se na određene operativne uspjehe u 2023. godini, Bosna i Hercegovina treba nastaviti svoje napore u borbi protiv terorizma i trgovine narkoticima te povećati svoje kapacitete u tom dijelu. Hitno je potrebno usvojiti novi zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma u skladu sa pravnom stečevinom EU-a“, dio je izvješća koji se odnosi na nerad pravosuđa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.