Na današnji dan izvršen napad na HVO Sarajevo

Postojavanje postrojba HVO-a.
...BiH izvršili su napad na Hrvatsko vijeće obrane Sarajevo s jasnom namjerom da se hrvatski narod u Sarajevu dekonstituira kako bi Sarajevo postalo bošnjačka prijestolnica ususret potpisivanju međunarodnog sporazuma, poznatog kao „Washingtonski sporazum".

Prema popisu stanovništva iz 1991. u Sarajevu je živjelo oko 38 000 Hrvata i prirodno je bilo da, u državi u kojoj su tri naroda konstitutivna, Hrvati sudjeluju u obrani države za koju su glasovali na referendumu za neovisnost 1. ožujka 1992., i na taj način daju do znanja kako se nikakva Bosna i Hercegovina neće moći napraviti bez da Hrvati budu jedan od tri konstitutivna jednakopravna naroda u Bosni i Hercegovini. Politička i nacionalna samosvjesnost hrvatskog naroda u BiH pokrenula je hrvatski narod u Sarajevu da se među prvima uključe u obranu grada, s jasnim nacionalnim identitetom koji je bio utkan u Hrvatsko vijeće obrane grada Sarajeva (što većinskom bošnjačkom narodu nije odgovaralo), želeći na taj način dati do znanja kako je Sarajevo i hrvatski grad te kako je hrvatski narod spreman svojim životima braniti svoj grad.

HVO Sarajevo je zasnovan na dragovoljnosti hrvatskih branitelja i vrlo brzo postrojbe Hrvatskog vijeća obrane Sarajevo organizirano počinju braniti utvrđene linije u opkoljenom Sarajevu.

Uz Gradski stožer HVO-a Sarajevo, postojala su i četiri Općinska stožera: Ilidža-Stup, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar-Stari Grad te samostalne postrojbe na Dobrinji, Koševu, Hrasnici i Ilijašu. Iz općinskih prostornih postrojbi ranga bojni i satnija vrlo brzo je formirana HVO brigada „Kralj Tvrtko", koja je na prostoru cijelog grada Sarajeva imala svoje pripadnike i aktivno je sudjelovala u obrani prvih crta u Novom Sarajevu, Ilidži, Stupu, Dobrinji sve do 6. studenog 1993. godine.
Jedan od glavnih zagovornika za gašenje HVO-a Sarajeva, bio je tadašnji oktroirani član Predsjedništva R BiH, dr. Ivo Komšić, pa ga danas nakon 21 godinu, kao gradonačelnika Sarajeva, želimo upitati sljedeće: Budući da ste bez ikakvog političkog, nacionalnog i demokratskog legitimiteta postali član Predsjedništva R BiH, jeste li zadovoljni privilegijama i nagradama u kojima ste u ovih 21 godinu uživali Vi i Vaši suradnici koji su sudjelovali u gašenju Hrvatskog vijeća obrane u Sarajevu?

S obzirom da ste danas na funkciji gradonačelnika grada Sarajeva, Vi biste najbolje trebali znati koliko Hrvata danas ima u Sarajevu, koje su starosne dobi, te vraćaju li se u Sarajevo prijeratni Hrvati ili i oni koji su preživjeli rat napuštaju Sarajevo?
Danas, 21 godinu nakon Vaše sramne uloge u razbijanju HVO-a Sarajevo i brigade „Kralj Tvrtko", Vi kao gradonačelnik grada Sarajeva ne dopuštate da obitelji poginulih branitelja zajedno s udrugama proizišlim iz Domovinskog rata podignu spomenik poginulim braniteljima HVO-a Sarajevo.

Za nas, hrvatske branitelje iz Sarajeva, koji su razasuti svuda po svijetu, današnji dan je dan sjećanja na Hrvatsko vijeće obrane grada Sarajeva i prisjećanje na sve poginule i umrle pripadnike HVO-a Sarajevo i brigade „Kralj Tvrtko", i nadamo se kako ćemo u budućnosti na današnji dan moći podići spomenik u Sarajevu na kojem ćemo moći dostojanstveno obilježiti žrtvu hrvatskih branitelja u Sarajevu.

Podružnica Sarajevo
KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA